Oikeustiede:keinoalkuinen lisääntyminen

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

keinoalkuinen lisääntyminen

keinoalkuinen lisääntyminen
Määritelmä uuden ihmiselämän aikaansaaminen muulla tavoin kuin sukupuoliyhdynnässä viemällä sukusolu tai alkio naiseen, jotta tämä tulisi raskaaksi
Selite Keinoalkuisesta lisääntymisestä säädetään hedelmöityshoidoista annetussa laissa (1237/2006). Laki koskee sellaisen hedelmöityshoidon antamista, jossa ihmisen sukusolu tai alkio viedään naiseen raskauden aikaansaamiseksi. Hedelmöityshoitona ei kuitenkaan pidetä miehen käsittelemättömän ja varastoimattoman sperman viemistä naiseen ilman, että lääkärin ammatin harjoittamiseen oikeutettu tai joku muu ulkopuolinen korvausta vastaan osallistuu toimenpiteeseen. Hedelmöityshoitolaissa on säännökset hedelmöityshoidon antamisen edellytyksistä, sukusolujen ja alkioiden käyttöä koskevista rajoituksista sekä sukusolujen luovuttamisesta ja varastoimisesta hedelmöityshoitoa varten. Hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyyskysymyksistä säädetään isyyslaissa (11/2015).
Lisätiedot
Kirjoittaja: Markku Helin

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:keinoalkuinen lisääntyminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:keinoalkuinen lisääntyminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →