Oikeustiede:kauppahinta

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kauppahinta

kauppahinta
Määritelmä irtaimen tai kiinteistön kaupassa tai vastaavissa sopimuksissa myytävästä omaisuuskohteesta maksettava rahavastike
Selite Irtaimen omaisuuden ja kiinteistön kaupassa on ostajan pääasiallinen vastine yleensä kauppahinnan maksaminen. Lupaus maksaa enemmän kuin mitä kauppakirjasta näkyy (ns. mustaa kauppahintaa) on yleensä pätemätön, mutta mikäli se on täytetty, ei maksaja voi saada suoritustaan palautetuksi. Suomen oikeudelle on ominaista, että irtaimen omaisuuden kauppa on sopimuksena pätevä, vaikka kauppahinnan määrää ei ole sovittu. Kauppalain (355/1987) 45 §:n mukaan on ostajan silloin maksettava hinta, joka on kohtuullinen ottaen huomioon tavaran laatu ja ominaisuudet, kaupantekohetken käypä hinta sekä muut olosuhteet. Kauppahintaa voidaan alentaa kaupan kohteen virheellisyyden perusteella. Hinnanalennus onkin virhetilanteessa ostajan ensisijainen suojakeino. Erityisesti kuluttajakaupassa voidaan hintaa alentaa myös jälkeenpäin, jos se on kohtuuton kulutushyödykkeen laatuun ja yleiseen hintatasoon nähden (KSL 4:1).
Lisätiedot
Kirjoittajat: Eero Routamo ja Mika Hemmo

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:kauppahinta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kauppahinta.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →