Oikeustiede:kasvinjalostus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kasvinjalostus

kasvinjalostus
Definition ominaisuuksien, kuten satoisuuden, viljelyvarmuuden, parantaminen; tavoitteet voivat liittyä usein myös kasvinsuojeluaineiden tai lannoitteiden käytön vähentämiseen
Explanation Kasvu- ja ilmasto-olosuhteiden asettamien erityisvaatimusten vuoksi Suomessa on ollut välttämätöntä ylläpitää ja kehittää kotimaista kasvinjalostustoimintaa sekä peltokasvien että metsäpuiden osalta.

Kasvinjalostustoiminnasta on annettu erityislaki, laki kasvinjalostustoiminnan edistämisestä (SK 896/1977), jonka nojalla valtio perii jalostajille tuloutettavia kasvinjalostusmaksuja.

Kasvinjalostajanoikeus on puolestaan immateriaalinen, keksijän- ja tekijänoikeuteen rinnastettava oikeus, jota säätelevä laki perustuu kansainväliseen UPOV-sopimukseen (Union pour la protection des obtentiones végétales). Kasvinjalostajanoikeuden saaneella jalostajalla on rajoitettu yksinoikeus jalostamansa uuden kasvilajikkeen lisäysaineiston hyväksikäyttöön.
Additional Information
Kirjoittaja: Tiina Paloniitty

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.06.2019: Oikeustiede:kasvinjalostus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kasvinjalostus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →