Oikeustiede:kappaleen valmistaminen

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kappaleen valmistaminen

kappaleen valmistaminen
Definition tekijänoikeuden haltijan yksinoikeus saattaa teoksensa kappale osittain tai kokonaisuudessaan aineelliseen muotoon millä tahansa tekniikalla
Explanation Kappaleen valmistaminen on toinen tekijänoikeuden tuottamien taloudellisten oikeuksien keskeisimmistä osa-alueista. Kappaleen valmistaminen on tekijän laaja yksinoikeus, joka kattaa kappaleen saattamisen osittain tai kokonaisuudessaan aineelliseen muotoon. Kappaleen valmistaminen on teknologianeutraalia, joten kappaleen valmistamiseksi katsotaan teoksen kopioiminen ja tallentaminen millä tahansa menetelmällä, kuten myös sen siirtämisen laitteeseen, jolla se voidaan toisintaa. Esimerkkejä kappaleen valmistamisesta ovat maalauksen valokuvaaminen, kirjan kopioiminen, tekijänoikeudella suojatun esineen valmistaminen, musiikkikappaleiden lataaminen verkosta tai tiedoston siirtäminen kovalevyltä muistitikulle. Kappaleen valmistaminen ei ole kuitenkaan tekijän ehdoton yksinoikeus, vaan sitä on rajoitettu poikkeuksilla. Esimerkkinä poikkeuksesta on tekijänoikeuslain 12 §, joka sallii jokaisen valmistaa muutaman kappaleen teoksesta yksityiskäyttöön. Lisäksi tekijänoikeuden haltijan valmistusoikeus ei tietyissä tilanteissa tekijänoikeuslain 11 a §:n mukaisesti kata tilapäistä valmistamista. Euroopan unionin tuomioistuin on arvioinut sääntelyn taustalla olevan direktiivin 2001/29/EY tulkintaa ratkaisuissaan Infopaq I ja Infopaq II. Jotta tilapäisyyteen perustuvaa poikkeusta kappaleen valmistusoikeuteen voidaan soveltaa, sen tulee täyttää useita kriteerejä samanaikaisesti. Edellytykset sisältävät mm. vaatimuksen valmistamisen väliaikaisuudesta tai satunnaisuudesta ja sen erottamattomasta liitynnästä tekniseen prosessiin. EUT edellytti ratkaisuissaan poikkeuksen suppeaa tulkintaa.
Additional Information
Kirjoittaja: Heidi Keskinen

Sources

HE28/2004vp, SevilleC2016, HaarmannP-L2014, ECLI:EU:C:20019:465, ECLI:EU:C:2012:16

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 12.8.2020: Oikeustiede:kappaleen valmistaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kappaleen valmistaminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →