Oikeustiede:kantatila

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kantatila

kantatila
Definition Lohkomistoimituksessa emäkiinteistöstä muodostetaan kauppakirjan tai muun perusteen nojalla määräala uudeksi lohkokiinteistöksi. Kantatilalla eli kantakiinteistöllä tarkoitetaan sitä eri kiinteistöä tai yhteistä aluetta, joka muodostetaan (tai itse asiassa muodostuu) lohkomistoimituksessa emäkiinteistön jäljelle jäävistä tiluksista, osuuksista ja etuuksista.
Explanation Lohkomisessa on todettava, mikä muodostetuista kiinteistöistä on kantakiinteistö. Kantakiinteistöksi määrätään se kiinteistö, joka on muodostettu lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä tarkoitetulle emäkiinteistön omistajalle. Jos tälle on muodostettu useita kiinteistöjä, kantakiinteistöksi merkitään hänen ilmoittamansa kiinteistö. Muussa kuin tontin tai yleisen alueen muodostamista koskevassa lohkomisessa emäkiinteistön tunnus annetaan kantakiinteistölle. Maakaaren 17 luvun 9 §:n 3 momentin nojalla yhteiskiinnitystilanteessa lohkomisen jälkeen, jos pantatusta kiinteistöstä on muodostettu eri omistajille kuuluvia kiinteistöjä eikä saamista saada kokonaan perityksi velallisen omistaman kiinteistön panttioikeuden perusteella tai jos kukaan omistajista ei ole velallinen, kantakiinteistö vastaa panttioikeudesta ensisijaisesti. Jos lohkokiinteistöjä ei ole vapautettu kiinnitysvastuusta, ne vastaavat emäkiinteistön vanhoista kiinnityksistä, vaikka lohkokiinteistöt olisivat eri omistajilla kuin kantakiinteistö.
Additional Information
Kirjoittaja: Markku Markkula

Related Concepts

Sources

Ekroos&Majamaa2005, s. 380-381, HolloE1995, s. 155-156, HolloE2006, s. 104

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:kantatila. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kantatila.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg