Oikeustiede:kansainvälinen yhteistyö

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kansainvälinen yhteistyö

kansainvälinen yhteistyö
Definition kansainvälisen yksityisoikeuden alalla tarkoittaa eri valtioiden viranomaisten ja tuomioistuinten välistä tietojenvaihtoa ja muuta yhteistyötä, jolla pyritään edesauttamaan rajat ylittävän yksityisoikeudellisen tapauksen ratkaisemista
Explanation Kansainvälinen yhteistyö on yksi kansainvälisen yksityisoikeuden osalohkoista. Erityisesti kansainvälisperheoikeudellisissa asiaryhmissä kansainvälisen yhteistyön merkitys on kasvanut. Kansainvälistä yhteistyötä voidaan harjoittaa diplomaattisena tai konsuliyhteistyönä ulkoasianministeriöiden välityksellä. Tämä on yleensä hidasta ja kankeaa. Kansainvälinen yhteistyö voi kuitenkin perustua kansainväliseen velvoitteeseen tai unionin asetukseen. Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssin laatimissa yleissopimuksissa on käytetty keskusviranomaisjärjestelmää kansainvälisen yhteistyön toteuttamiseen. Yhteiseen sopimukseen perustuva kansainvälinen yhteistyö on lähtökohtaisesti tehokkaampaa ja nopeampaa kuin sopimukseen perustumaton yhteistyö. On kuitenkin huomioitava, että jokainen valtio päättää itsenäisesti resursseista ja toimivallasta, jota se keskusviranomaiselleen antaa. Niukat resurssit ja kansallinen toimivalta saada esimerkiksi tietoa muista kansallisista viranomaisista saattaa johtaa siihen, että kansainvälinen yhteistyö ei tosiasiallisesti toimi yleissopimuksen edellyttämällä tavalla.
Additional Information
Kirjoittaja: Katja Karjalainen

Related Concepts

Sources

Hess&Spanken2014, McCleanJD2012, s. 7-8

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.6.2020: Oikeustiede:kansainvälinen yhteistyö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kansainvälinen yhteistyö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →