Oikeustiede:kansainvälinen vahingonkorvausoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kansainvälinen vahingonkorvausoikeus
kansainvälinen julkisoikeus

kansainvälinen vahingonkorvausoikeus (luo nimityssivu)
Definition oppi kansainväliseen oikeuteen perustuvasta vahingonkorvausvastuusta tilanteessa, jossa yhdessä valtiossa harjoitettu toiminta aiheuttaa vahinkoa toiselle valtiolle tai sen edustamalle yksityiselle intressille
Explanation Kansainvälisessä oikeudessa vakiintuneen määritelmän mukaan kansainvälinen vahingonkorvausoikeus koskee tilanteita, joissa yhdessä valtiossa (lähdevaltio) harjoitettu toiminta aiheuttaa vahinkoa toiselle valtiolle (kohdevaltio) tai sen edustamalle yksityiselle intressille. Tällaisissa tilanteissa ilmenevä vastuu vahingosta voi olla kahdentyyppistä: 1) lähdevaltion julkisoikeudellista vastuuta tai 2) yksityisen vahingonaiheuttajan vastuuta, joka perustuu kansainväliseen sopimukseen tai muuhun oikeuslähteeseen.

Ilmausta "kansainvälinen vahingonkorvausoikeus" käytetään myös kansainvälisessä yksityisoikeudessa. Tällöin ilmaus kattaa erityisesti yleistoimivalta- ja lainvalintanormit niissä tapauksissa, joissa kysymys on sopimussuhteen ulkopuolisesta vahingosta tapauksissa, joissa yhdessä valtiossa suoritettu teko aiheuttaa vahinkoa toisessa valtiossa. (ks. kansainvälinen vahingonkorvausoikeus (kv. yksityisoikeus))

Kansainvälistä vahingonkorvausoikeutta ei tule sekoittaa erityiseen oppiin valtiovastuusta. Vaikka valtioiden kansainväliset vahingonkorvausvastuut usein määräytyvät valtiovastuun perusteella, itse valtiovastuuoppi on pelkkää vahingonkorvausoikeutta moninaisempi kokonaisuus ja kattaa esimerkiksi kysymyksiä eri osapuolten ennallistamis- ja lakkauttamisvastuista sekä tietyissä tilanteissa sallituista vastatoimista.
Additional Information
Kirjoittajat: Martti Koskenniemi ja Ville Kari

Related Concepts

Sources

Crawford&al(toim.)2010, CrawfordJ2013, KoskenniemiM1983

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.06.2019: Oikeustiede:kansainvälinen vahingonkorvausoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kansainvälinen vahingonkorvausoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →