Oikeustiede:kansainvälinen siviilioikeusapu

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

kansainvälinen siviilioikeusapu

kansainvälinen siviilioikeusapu
Definition valtioiden viranomaisten välinen yhteistyö liittyen siviilioikeusasioiden hoitamiseen
Explanation Kansainvälinen siviilioikeusapu on valtioiden viranomaisten pyyntöön perustuvaa keskinäistä apua koskien muun muassa tiedoksiantoa, todisteiden vastaanottamista, tuomioiden täytäntöönpanoa, toisen valtion oikeusjärjestyksestä saatavaa tietoa, maksuttomia oikeudenkäyntejä, asiakirjojen laillistamisvaatimuksia sekä lapsikaappausasioita.

Kansainvälisestä oikeusavusta on laadittu oikeusapusopimuksia Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden alan konferenssissa ja Euroopan neuvostossa. Lisäksi siviilioikeusavusta on EU:n säädöksiä. Kansainvälinen siviilioikeusapu ei kaikissa tilanteissa edellytä voimassaolevaa sopimusta kohdevaltion kanssa. Monilla kansainvälisen siviilioikeusavun instrumenteilla on yhteistyötä helpottamaan luotu keskusviranomaisjärjestelmä. Useimmissa tapauksissa Suomen keskusviranomaisena on oikeusministeriö.

Käytetyt lähteet: Oikeusministeriö www.om.fi
Additional Information
Kirjoittaja: Tia Möller

Related Concepts

Sources

HelinM2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.06.2019: Oikeustiede:kansainvälinen siviilioikeusapu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kansainvälinen siviilioikeusapu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →