Oikeustiede:kansainvälinen siviilioikeusapu

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kansainvälinen siviilioikeusapu

kansainvälinen siviilioikeusapu
Määritelmä valtioiden viranomaisten välinen yhteistyö liittyen siviilioikeusasioiden hoitamiseen
Selite Kansainvälinen siviilioikeusapu on valtioiden viranomaisten pyyntöön perustuvaa keskinäistä apua koskien muun muassa tiedoksiantoa, todisteiden vastaanottamista, tuomioiden täytäntöönpanoa, toisen valtion oikeusjärjestyksestä saatavaa tietoa, maksuttomia oikeudenkäyntejä, asiakirjojen laillistamisvaatimuksia sekä lapsikaappausasioita.

Kansainvälisestä oikeusavusta on laadittu oikeusapusopimuksia Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden alan konferenssissa ja Euroopan neuvostossa. Lisäksi siviilioikeusavusta on EU:n säädöksiä. Kansainvälinen siviilioikeusapu ei kaikissa tilanteissa edellytä voimassaolevaa sopimusta kohdevaltion kanssa. Monilla kansainvälisen siviilioikeusavun instrumenteilla on yhteistyötä helpottamaan luotu keskusviranomaisjärjestelmä. Useimmissa tapauksissa Suomen keskusviranomaisena on oikeusministeriö.

Käytetyt lähteet: Oikeusministeriö www.om.fi
Lisätiedot
Kirjoittaja: Tia Möller

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HelinM2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:kansainvälinen siviilioikeusapu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kansainvälinen siviilioikeusapu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →