Oikeustiede:kansainvälinen edunvalvontaoikeus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

kansainvälinen edunvalvontaoikeus

kansainvälinen edunvalvontaoikeus
Määritelmä asioiden hoitamista joko suoraan lain nojalla tai viranomaisen päätöksen perusteella rajat ylittävissä tilanteissa sellaisen henkilön puolesta, joka alaikäisyyden tai henkilökohtaisten kykyjensä riittämättömyyden vuoksi ei voi niistä itse huolehtia
Selite Kansainvälinen edunvalvontaoikeus on korvannut vähitellen käsitteen kansainvälinen holhousoikeus. Kansainvälisellä edunvalvontaoikeudella voidaan viitata joko lasten tai aikuisten edunvalvontaan. Kun viitataan lasten edunvalvontaan, tulee huomioida kansainvälinen lapsioikeus, jonka yksi osa-alue lasten edunvalvonta on. Myös vanhempainvastuun käsite sisältää lapsia koskevan edunvalvonnan. Sitä vastoin silloin kun kysymys on aikuisten edunvalvonnasta, tulee huomioida käsite aikuistensuojelu. Kansainvälinen aikuistensuojelu sisältää aikuisten kansainvälisen edunvalvonnan, mutta kattaa myös suomalaista näkökulmasta ei-edunvalvontaoikeudellisia, muun muassa hoidollisia, toimenpiteitä.
Lisätiedot
Kirjoittaja: katja Karjalainen

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HelinM2013, s. 467-532, KarjalainenK2016

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Oikeustiede:kansainvälinen edunvalvontaoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kansainvälinen edunvalvontaoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →