Oikeustiede:julkiset palvelut

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

julkiset palvelut

julkiset palvelut
Määritelmä julkisyhteisöjen ja julkisten laitosten tuottamat tai tarjoamat yksilölliset palvelut, joiden sisältönä on esimerkiksi koulutus, terveydenhoito, sosiaalihuolto, kuluttajaneuvonta sekä yleiset palvelut, kuten yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpito tai liikenneväylien kehittäminen
Selite Keskeinen osa julkisista palveluista on määritelty lainsäädännöllä. Merkittävä osa julkisista palveluista on harkinnanvaraisia, mutta osaan niistä kohdistuu subjektiivinen oikeus. Julkishallinto vastaa suureksi osaksi myös yhteiskunnan perusrakenteen ylläpidon edellyttämistä tehtävistä. Julkisyhteisöt muun muassa rakentavat ja ylläpitävät liikenneyhteyksiä. Ne tarjoavat myös periaatteessa kaikkien vapaasti käytettäväksi tai vastiketta vastaan aineettomia palveluja ja suoritteita sekä julkisia kulutushyödykkeitä. Tällaisia ovat esimerkiksi yhdyskuntarakenteen kehittäminen ja oikeusturvan ylläpitäminen sekä julkisen omaisuuden käyttömahdollisuus (esim. julkiset tilat ja puistot). Nykyään myös yksityiset toimijat tuottavat julkisia palveluja, joita julkisyhteisöt hankkivat niiltä sopimuksen tai toimeksiannon perusteella (ostopalvelut).
Lisätiedot
Kirjoittaja: Olli Mäenpää

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:julkiset palvelut. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:julkiset palvelut.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg