Oikeustiede:jakoperuste

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

jakoperuste

jakoperuste
Definition osoittaa kiinteistötoimituksissa osittamis- tai muun kiinteistötoimenpiteen suorittamisessa tietylle kiinteistölle kuuluvan osuuden suuruuden
Explanation Jakoperuste määräytyy kiinteistötoimituksen ja sen tarkoituksen mukaisesti. Halkomisessa se on yleensä osuuksien suuruuden osoittava murtoluku eli määräosa (kiinteistönmuodostamislain 554/1995 49 §). Jos kiinteistö on yhteisomistuksessa, jakoperusteena on pääluvun mukainen luku. Jos usean tilan halkomisessa eri tilojen omistaja on sama, hän voi määrittää osuuksien suuruuden. Sovintojaolla tilaa halottaessa jakoperusteena on sovittu nautinta, jos kaikki osakkaat niin sopivat tai jos se muutoin on kohtuullista. Yhteisalueen jaossa jakoperusteen lähtökohtana on yleensä osakaskiinteistölle isojaossa määrätty veroluku eli manttaali. Osuusluvun mukaista jakoperustetta kutsutaan abstraktiseksi, koska se ei suoraan osoita tulevien tilusten sijaintia tai ulottuvuutta. Konkretisointia varten tarvitaan kiinteistötoimituksessa suoritettava jyvitys, arviointi ja muu järjestely.
Additional Information
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo

Related Concepts

Sources

HaatajaK1949, HolloE2006, HyvönenV2001, PietiläJ1971, SuomaaV1971

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.06.2019: Oikeustiede:jakoperuste. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:jakoperuste.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →