Oikeustiede:jätelainsäädäntö

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

jätelainsäädäntö

jätelainsäädäntö
Definition käsittää yhdyskuntien asutukseen ja elinkeinotoimintaan liittyvien jätteiden keräilyä, kuljetusta ja käsitelyä koskevat toiminnot (jätehuolto)
Explanation Alkuaan jätelainsäädännön tehtävänä oli järjestää kunnan jätehuolto ja määrätä jätteitä tuottavien tahojen velvollisuudesta osallistua siihen. Merkittävä muutos oli jätehuoltolain säätäminen 1978 ja sitä seurannut ensimmäinen jätelaki 1994. Ajan mittaan pääasiassa terveys- ja hygieniatarpeista lähtenyt sääntely on muuttunut ympäristölliseksi siten, että jätehuoltovelvollisuus koskee paitsi viranomaisia myös yksityisiä toimijoita tavoitteen ollessa ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja hillitseminen. Jätesääntelyn tavoitteena on toteuttaa jätehierarkiaa siten, että käsittelemättä jäävät jätemäärät vähenevät ja ne otetaan talteen. Kaatopaikka ei ole enää suotava ratkaisu. Jätevastuu ilmenee paitsi talouksien ja tuottajien velvollisuutena osallistua jätehierarkiapohjaiseen jätehuoltoon siitä seuraavine velvollisuuksineen suorittaa yleensä kunnalle jätemaksu, myös tuottajavastuuna.
Additional Information
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo

Related Concepts

Sources

HolloE2001, Salo&Snellman1994

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 8.8.2020: Oikeustiede:jätelainsäädäntö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:jätelainsäädäntö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →