Oikeustiede:jätelainsäädäntö

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

jätelainsäädäntö

jätelainsäädäntö
Määritelmä käsittää yhdyskuntien asutukseen ja elinkeinotoimintaan liittyvien jätteiden keräilyä, kuljetusta ja käsitelyä koskevat toiminnot (jätehuolto)
Selite Alkuaan jätelainsäädännön tehtävänä oli järjestää kunnan jätehuolto ja määrätä jätteitä tuottavien tahojen velvollisuudesta osallistua siihen. Merkittävä muutos oli jätehuoltolain säätäminen 1978 ja sitä seurannut ensimmäinen jätelaki 1994. Ajan mittaan pääasiassa terveys- ja hygieniatarpeista lähtenyt sääntely on muuttunut ympäristölliseksi siten, että jätehuoltovelvollisuus koskee paitsi viranomaisia myös yksityisiä toimijoita tavoitteen ollessa ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja hillitseminen. Jätesääntelyn tavoitteena on toteuttaa jätehierarkiaa siten, että käsittelemättä jäävät jätemäärät vähenevät ja ne otetaan talteen. Kaatopaikka ei ole enää suotava ratkaisu. Jätevastuu ilmenee paitsi talouksien ja tuottajien velvollisuutena osallistua jätehierarkiapohjaiseen jätehuoltoon siitä seuraavine velvollisuuksineen suorittaa yleensä kunnalle jätemaksu, myös tuottajavastuuna.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HolloE2001, Salo&Snellman1994

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:jätelainsäädäntö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:jätelainsäädäntö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →