Oikeustiede:isyysolettama

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

isyysolettama

isyysolettama
Määritelmä laillinen olettama, jonka mukaan äidin aviomiestä pidetään lapsen isänä, kunnes nimenomaisesti toisin osoitetaan ja vahvistetaan
Selite Isyysolettama tarkoittaa, että isyyssuhde on todettavissa ilman erityistä isyyden vahvistamista.

Suomen voimassa olevan oikeuden mukaan isyysolettama liittyy ainoastaan viralliseen avioliittoon: jos lapsi syntyy siten, että äiti on avioliitossa (tai tietyin ehdoin leski), hänen aviomiehensä katsotaan lapsen juridiseksi isäksi (11/2015, 2 §). Olettama ei siten koske avioliitonomaista yhdyselämää. Vaikka avoliitto voitaisiin näyttää kiistattomasti toteen, avomiestä ei välittömästi tämän perusteella todeta avovaimon lapsen juridiseksi isäksi. Avoliittotapauksissa isyys on vahvistettava tunnustamisella tai tuomiolla.

Isyysolettaman kumoaminen voi tapahtua isyyden kumoamisella tai maistraatin vahvistamalla isyyden tunnustamisella siten, että äiti ja aviomies hyväksyvät tunnustamisen (ks. isyyden vahvistaminen). Nykyisin isyys voidaan kumota myös maistraatin päätöksellä lapsen äidin ja aviomiehen yhteisestä hakemuksesta oikeusgeneettisen isyystutkimuksen perusteella.

Oikeustieteellisessä kirjallisuudessa isyysolettaman ajatus ilmaistaan usein latinalaisella maksiimilla (sananparrella): pater (is) est quem nuptiae demonstrant ('isän osoittaa avioliitto', sananmuk. 'isä on se, jonka avioliitto osoittaa'). Tämä maksiimi esiintyy oikeuskirjallisuudessa myös lyhennetyssä muodossa pater est. Puhutaan pater est -säännöstä.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Heikki E. S. Mattila

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HelinM2016, s. 35-42.

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Oikeustiede:isyysolettama. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:isyysolettama.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →