Oikeustiede:hyvityssakko

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

hyvityssakko

hyvityssakko
Definition työehtosopimuksen noudattamista tehostava, vahingonkorvaukseen rinnastuva, enimmäismäärältään rajoitettu seuraamus
Explanation Työtuomioistuin voi tuomita hyvityssakon maksettavaksi työehtosopimuslain perusteella työehtosopimusmääräysten ja työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.

Työehtosopimukseen sidottu, työehtosopimusta rikkonut työnantaja ja työntekijä voidaan tuomita maksamaan hyvityssakkoa (työehtosopimuslain 7 §). Rikkomuksen on oltava tahallinen tai vähintään tuottamuksellinen. Rikkomisen on siis oltava tietoista, tai työntekijän tai työnantajan on voitava katsoa perustellusti tietäneen rikkovansa työehtosopimusta. Hyvityssakkoseuraamusta ei voida tuomita sellaisen työnantajan maksettavaksi, joka noudattaa työehtosopimusta yleissitovuuden perusteella.

Työehtosopimuslain 8 §:n perusteella työehtosopimukseen sidottu työnantaja voi joutua maksamaan hyvityssakkoa myös (passiivisen) työrauhavelvoitteen rikkomisen johdosta. Työehtosopimukseen sidottu yhdistys voi joutua maksamaan hyvityssakkoa sekä aktiivisen että passiivisen työrauhavelvollisuuden rikkomisesta. Koska yksittäisellä työntekijällä ei ole työrauhavelvoitetta, hän ei voi joutua maksamaan tällä perusteella hyvityssakkoa.
Additional Information
Kirjoittaja: Jaana Paanetoja

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.10.2020: Oikeustiede:hyvityssakko. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hyvityssakko.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →