Oikeustiede:hyvitysmaksu

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

hyvitysmaksu

hyvitysmaksu
(ent. kasettimaksu, tyhjäkasettimaksu) (luo nimityssivu)
Definition teoksen kappaleiden yksityiseen käyttöön valmistamisesta suoritettava hyvitys
Explanation Luonnollinen henkilö saa valmistaa yksityiseen käyttöön muutaman kappaleen tekijänoikeudella suojatusta teoksesta. Tämä on yksi tekijänoikeuden rajoituksista. Rajoitusta voi perustella yksityisyyden suojalla. Teoksen kappaleiden valmistamisesta yksityiseen käyttöön suoritetaan korvausta oikeudenhaltijoille.

Alun perin maksu koski tyhjiä kasetteja. Nykyään hyvitysmaksun piirissä ovat esimerkiksi ulkoiset kovalevyt, mp3-tallentimet, digitaalisia videotallentimia tallentavat digisovittimet, tallennettavat CD-, DVD-, Blu-ray ja MiniDisc-levyt. Hyvitysmaksuvelvollisuus ei koske navigaattoreita, matkapuhelimia, tietokoneita, kämmentietokoneita eikä pelikonsoleita. Maksun suorittamisesta on ensisijaisesti vastuussa valmistaja tai maahantuoja.

Valtioneuvosto antaa vuosittain asetuksen hyvitysmaksun piiriin kuuluvista tallennusalustoista ja maksun perusteista. Teosto kerää maksut. Maksujen jakamisesta päättää opetus- ja kulttuuriministeriö. Korvauksia suoritetaan sekä yksittäisille oikeudenhaltijoille että oikeudenhaltijoiden yhteisiin tarkoituksiin.
Additional Information
Kirjoittaja: Anniina Huttunen

Related Concepts

Sources

www.hyvitysmaksu.fi

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.06.2019: Oikeustiede:hyvitysmaksu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hyvitysmaksu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg