Oikeustiede:hovioikeus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

hovioikeus

hovioikeus
Määritelmä ylioikeus riita- ja rikosasioissa
Selite Hovioikeuksien synty ajoittuu 1600-luvulle ja niiden nimi periytyy kuninkaan hovista. Suomessa on nykyisin (2013) kuusi hovioikeutta: Helsingin, Turun, Vaasan, Itä-Suomen, Kouvolan ja Rovaniemen hovioikeudet. Näistä Kouvolan hovioikeutta on ehdotettu yhdistettäväksi Kuopiossa sijaitsevaan Itä-Suomen hovioikeuteen.

Hovioikeuden päätehtävä on käsitellä ylioikeutena valitukset ja kantelut yleisen alioikeuden (käräjäoikeuden) ratkaisuista. Ensimmäisenä oikeusasteena hovioikeus käsittelee syytteet alituomareiden ja eräiden virkamiesten virkarikoksista sekä eräät hovioikeuksien ratkaistaviksi määrätyt asiat. Lisäksi hovioikeus valvoo piiriinsä kuuluvia käräjäoikeuksia ja hoitaa oikeushallinnollisia asioita.

Hovioikeuden ratkaisuihin haetaan muutosta korkeimmalta oikeudelta. Vuodesta 1980 lähtien tähän on tarvittu valituslupa haettaessa muutosta hovioikeuden toisena oikeusasteena käsittelemissä asioissa. Asianosaisilla ei useinkaan ole käytännössä mahdollisuutta saada asiaansa korkeimman oikeuden tutkittavaksi. Tämän seurauksena hovioikeuksien tosiasiallinen merkitys lainkäytössä on lisääntynyt.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Antti Jokela

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

EIF-IV, JokelaA2010, Letto-VanamoP1991, s.32

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Oikeustiede:hovioikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hovioikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg