Oikeustiede:henkilönkatsastus

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

henkilönkatsastus

henkilönkatsastus
Määritelmä käsittää katsastettavan kehon tarkastamisen, verinäytteen tai muun näytteen ottamisen taikka muun kehoon kohdistuvan tutkimuksen.
Selite Henkilönkatsastuksen tarkoitus on omaisuuden, asiakirjan, tiedon tai seikan löytäminen (PKL 8:32.1). Pääsääntöisesti henkilönkatsastus on lupa tehdä vain rikoksesta todennäköisiin syin epäillylle. Epäilyn tulee koskea rikosta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta, taikka rattijuopumusta tai huumausaineen käyttörikosta. Hyvin vakavien rikosten tutkinnassa tietynlainen henkilönkatsastus (DNA-määritys) voidaan kohdistaa myös muuhun kuin rikoksesta epäiltyyn (PKL 8:32.2). Henkilönkatsastukseen läheisesti liittyvä on "koe nautitun alkoholin tai muun huumaavan aineen toteamiseksi" (PKL 9:2). Henkilökohtaiseen koskemattomuuteen kajoavat myös "henkilötuntomerkkien ottaminen" (PKL 9:3) ja "DNA-tunnisteiden määrittäminen ja tallettaminen" (PKL 9:4).
Lisätiedot
Kirjoittaja: Matti Tolvanen

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Oikeustiede:henkilönkatsastus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:henkilönkatsastus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg