Oikeustiede:hallituksen esityksen peruuttaminen

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

hallituksen esityksen peruuttaminen

hallituksen esityksen peruuttaminen
Definition Hallitus voi peruuttaa eduskunnalle annetun esityksen, jolloin sen käsitteleminen lopetetaan eduskunnassa.
Explanation Hallituksen esityksen peruuttamisen käyttötarkoitukset eivät näy säädöstekstistä, kuten ei samassa yhteydessä säädetyn hallituksen esityksen täydentämisenkään (PeL 71 §). Käytännössä peruuttamismenettely on merkittävä suomalaista parlamentarismia toteuttava järjestelmä. Voi näet sattua, että hallituksen esityksen sisältöä muutetaan eduskunnassa (yleensä valiokunnassa) tavalla, jota hallitus ei pidä hyväksyttävänä. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että muutos ei vastaa esitetylle laille hallitusohjelmassa tarkoitettua tavoitetta. Muutos saattaa myös olla taloudellisilta vaikutuksiltaan niin merkittävä, ettei hallitus halua hyväksyä tällaista valtion menojen lisäystä. Tällaisissa oloissa hallituksen taholta on ajoittain ilmoitettu, että hallitus tulee peruuttamaan esityksensä, mikäli sen sisältöä ei palauteta alkuperäiseen muotoonsa.

Peruutusuhkauksen ja sen toteutuksen idea on taivuttaa hallitusryhmät tukemaan esitystä alkuperäisessä muodossaan. Tällöin näet tiedetään, että hallitus tuskin antaa uutta esitystä eduskunnalle, mikä käytännössä estää esityksen tavoitteen toteuttaminen. Käytännössä näet peruutettun hallituksen esityksen tilalle ehkä tehtyä laki- tai muuta aloitetta ei hyväksytä. Eduskunnan oppositio ja muutettua hallituksen esitystä kannattavat hallituspuolueiden kansanedustajat joutuvat valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta: joko hyväksyä esitys alkuperäisessä muodossaan, jolloin eduskunnan enemmistön kannattama tavoite ainakin pääosin toteutuu, tai sitten - peruutuksen seurauksena - koko hankkeen toteutuminen estyy.

Em. hallituksen esityksen täydentäminen sen sijaan on yleensä lainsäädäntötekninen toimenpide: hallitus havaitsee, että alkuperäinen esitys on merkittävästi puutteellinen ja että sitä on muutettava.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.06.2019: Oikeustiede:hallituksen esityksen peruuttaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallituksen esityksen peruuttaminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg
Property "Käsite" (as page type) with input value "Oikeustiede:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.