Oikeustiede:hallintoviranomaisten norminanto

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

hallintoviranomaisten norminanto

hallintoviranomaisten norminanto
Määritelmä alemmanasteisten viranomaisten valtuuttamista antamaan oikeussääntöjä eli viranomaisnormeja tietyistä asioista määräehdoin
Selite Perustuslain lähtökohta on, että lainsäädäntövaltaa ei tulisi osoittaa ministeriötä alemmalle viranomaistasolle eikä yleensäkään muille kuin viranomaisille. Käytännöllisten syiden vuoksi on joskus tarkoituksenmukaista, että tietyt viranomaiset (esim. Verohallinto ja Tulli) antavat oikeussääntöjä joistakin sääntelykokonaisuuden kannalta vähäisistä yksityiskohdista. Tällaiset normipäätökset eivät ole asetuksia, vaan niitä kutsutaan viranomaisen määräyksiksi. Kyseessä on siis viranomaisnormi eikä hallintopäätös.

Perustuslain mukaan "muu viranomainen" voidaan valtuuttaa antamaan oikeussääntöjä määrätyistä asioista. Lainkohdassa mainittu muu viranomainen tarkoittaa valtion ministeriötasoa alempaa viranomaista. Säännöstä on noudatettava myös kunnallishallinnossa.

Alemmanasteiseen norminantoon voidaan valtuuttaa vain lailla. Tällainen valtuuttava laki voidaan antaa vain verraten tiukkojen edellytysten pohjalta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Matti Niemivuo

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

NiemivuoM1988, NiemivuoM2002, NiemivuoM2008, TalaJ2005

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.03.2019: Oikeustiede:hallintoviranomaisten norminanto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallintoviranomaisten norminanto.)