Oikeustiede:hallintopurku

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

hallintopurku

hallintopurku
Määritelmä hallintoasioissa käytettävä ylimääräisen muutoksenhaun keino, jonka johdosta korkein hallinto-oikeus voi kumota lainvoimaisen hallintopäätöksen tai hallintotuomioistuimen päätöksen
Selite Korkein hallinto-oikeus voi ottaa lainvoimaisen päätöksen uuteen käsittelyyn ja purkaa päätöksen neljän erilaisen seikan perusteella. Nämä purkuperusteet ovat menettelyvirhe, lain virheellinen soveltaminen, päätöksen perusteena olleiden tosiasiatietojen virheellisyys sekä uusi selvitys. Päätöksen purkamisen edellytyksenä on, että tällainen virhe on voinut olennaisesti vaikuttaa päätökseen tai että uusi selvitys olisi aikanaan olennaisesti voinut vaikuttaa päätökseen. Purkamisen edellytyksiä arvioitaessa on purkuperusteiden lisäksi otettava huomioon purkukynnys, joka edellyttää yksityisen oikeuden loukkauksen ja julkisen edun vaatimusten arvioimista. Päätöksen purkamista on yleensä haettava viiden vuoden kuluessa siitä, kun päätös sai lainvoiman.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Olli Mäenpää

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Oikeustiede:hallintopurku. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallintopurku.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg