Oikeustiede:hallintopäätöksen pätemättömyys

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

hallintopäätöksen pätemättömyys

hallintopäätöksen pätemättömyys
Määritelmä hallintopäätöksen oikeudellinen vaikutuksettomuus, joka johtuu siitä että jokin päätöksen pätevyyden edellytyksistä puuttuu
Selite Hallintopäätöksen pätemättömyys aiheutuu virheestä päätöksen pätevyyden edellytyksissä. Nämä edellytykset ovat, että päätöksen tekee toimivaltainen viranomainen toimivaltansa rajoissa, lainmukaista menettelyä noudattaen ja paikkansapitävän informaation perusteella. Näissä edellytyksissä olevat virheet eivät itsestään aiheuta päätöksen pätemättömyyttä, vaan niihin on nimenomaisesti vedottava, yleensä melko lyhyen määräajan kuluessa. Hallintopäätöksen pätemättömyys on lisäksi todettava virallisesti erikseen, yleensä korjaamalla virhe tai vetoamalla virheeseen muutoksenhakumenettelyssä. Hallintopäätöksen lainvastaisuus tai virheellisyys ei siten välttämättä estä sen toteuttamista, ja hallintopäätös voi virheistään huolimatta saada aikaan sillä tarkoitetut oikeusvaikutukset. Useimmiten syynä on, että menettelyssä tapahtuneeseen tai päätöksen sisällössä olevaan virheeseen ei nimenomaisesti ole vedottu tai sitä ei ole edes huomattu.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Olli Mäenpää

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:hallintopäätöksen pätemättömyys. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:hallintopäätöksen pätemättömyys.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg