Oikeustiede:evankelis-luterilainen kirkko

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

evankelis-luterilainen kirkko

evankelis-luterilainen kirkko
Definition kirkko, joka on määritellyt omaksi tunnustuksekseen vuonna 1580 hyväksytyssä Yksimielisyyden kirjassa (Liber concordiae) luterilaisen kirkon tunnustuskirjojen kokonaisuuden
Explanation Luterilaisuus ei muodosta roomalaiskatolisen kirkon tavoin yksittäistä kirkkoa, vaan luterilaisuus koostuu erilaisista alueellisista tai kansallisista kirkoista, kuten Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Maailmassa on luterilaisia kirkkoja noin 140, joista 138 kuuluu vuonna 1947 perustettuun Luterilaiseen maailmanliittoon. Maailmassa on kaikkiaan noin 65 miljoonaa luterilaista. Kirkkolain alun määrittelyn mukaan Suomen evankelis-luterilainen kirkko tunnustaa sitä Raamattuun perustuvaa kristillistä uskoa, joka on lausuttu kolmessa vanhan kirkon uskontunnustuksessa sekä luterilaisissa tunnustuskirjoissa (kirkkolaki 1:1). Lähemmin kirkon tunnustus on ilmaistu kirkkojärjestykse alussa: Suomen evankelis-luterilainen kirkko tunnustaa sitä kristillistä uskoa, joka perustuu Jumalan pyhään sanaan, Vanhan ja Uuden testamentin profeetallisiin ja apostolisiin kirjoihin, ja joka on ilmaistu kolmessa vanhan kirkon uskontunnustuksessa sekä muuttamattomassa Augsburgin tunnustuksessa ja muissa luterilaisen kirkon Yksimielisyyden kirjaan otetuissa tunnustuskirjoissa. Kirkko pitää korkeimpana ohjeenaan sitä tunnustuskirjojen periaatetta, että kaikkea oppia kirkossa on tutkittava ja arvioitava Jumalan pyhän sanan mukaan (kirkkojärjestys 1:1).
Additional Information
Kirjoittaja: Pekka Leino

Related Concepts

Sources

Halttunen&al2008, LeinoP2002, LeinoP2003b, LeinoP2005, LeinoP2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.5.2020: Oikeustiede:evankelis-luterilainen kirkko. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:evankelis-luterilainen kirkko.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →