Oikeustiede:eurooppalainen yritysneuvosto/laajempi kuvaus

    Tieteen termipankista

    Palaa takaisin käsitesivulle

    Ylikansalliset asiat Eurooppalaista yritysneuvostoa tiedotetaan ja kuullaan ylikansallisissa asioissa. Kysymys on asioista, jotka koskevat koko yhteisönlaajuista yritysryhmää tai yritystä tai vähintään kahta yritysryhmän yritystä tai yhteisönlaajuisen yrityksen toimintayksikköä, jotka sijaitsevat ETA:n eri jäsenvaltioissa. Ylikansallisia ovat myös asiat, joilla jäsenvaltioiden määrästä riippumatta on merkittävä vaikutus työntekijöiden asemaan tai joihin liittyy toimintojen siirtoja jäsenvaltioiden välillä.

    Tiedottaminen Tiedottaminen on toteutettava niin, että työntekijöiden edustajille annetaan asian käsittelylle tarpeelliset tiedot, he voivat perehtyä riittävästi asiaan ja valmistautua kuulemiseen yhteisönlaajuisen yrityksen tai yritysryhmän toimivaltaisen elimen kanssa.

    Kuuleminen Kuuleminen on toteutettava niin, että työntekijöiden edustajien ja yritysryhmässä määräysvaltaa käyttävän yrityksen tai muun asianmukaisen yritysjohdon tason välillä käydään vuoropuhelu. Kuulemisessa työntekijöiden edustajat voivat, johdon vastuuta rajoittamatta, antaa saatujen tietojen pohjalta ehdotetuista toimenpiteistä lausunnon, joka voidaan ottaa huomioon asiaa ratkaistaessa.

    Toiminta Sopimuksen puuttuessa, toissijaisen sääntelyn mukaan, eurooppalaisella yritysneuvostolla on oikeus kokoontua vähintään kerran vuodessa yhteisönlaajuisen yritysryhmän tai yrityksen suomalaisen määräysvaltayrityksen, ns. keskushallinnon, edustajien kanssa, saadakseen tietoja ja tullakseen kuulluksi yritysryhmän tai yrityksen liiketoimista ja tulevaisuuden näkymistä. Keskushallinnon on ennen kokousta annettava kirjallinen selvitys käsiteltävistä asioista. Keskushallinnon on tiedotettava kokouksesta yhteisönlaajuisen yritysryhmän tai yrityksen muiden yritysten tai toimintayksiköiden johdolle. Eurooppalaiselle yritysneuvostolle on tiedotettava erityisesti yhteisönlaajuisen yrityksen tai yritysryhmän rakenteesta, talous- ja rahoitustilanteesta sekä toiminnan, tuotannon ja myynnin kehitysnäkymistä. Tiedottaminen ja kuuleminen koskevat erityisesti työvoimatilannetta ja sen kehitysnäkymiä, investointeja, merkittäviä organisaatiomuutoksia, uusien työ- ja tuotantomenetelmien käyttöönottoa, tuotannon siirtoja, sulautumisia sekä yritysten, toimintayksiköiden tai niiden merkittävien osien tuotannon supistamista tai lakkauttamista ja, sen mukaisesti kuin kunkin yhteisönlaajuiseen yritysryhmään kuuluvan yrityksen tai toimintayksikön sijaintivaltion kansallisessa laissa säädetään, joukkovähentämisdirektiivissä tarkoitettuja työntekijöiden vähentämisiä. Näissä on kysymys yhteistoimintalain soveltamisen piirissä olevista tilanteista, työnantajan harkitessa vähintään kymmenen työntekijän irtisanomista taloudellis-tuotannollisista syistä. Kuuleminen on toteutettava niin, että työntekijöiden edustajat voivat kokoontua keskushallinnon kanssa ja saada perustellun vastauksen kaikkiin esittämiinsä lausuntoihin. Ennen säännöllistä kokousta eurooppalaisen yritysneuvoston jäsenillä on oikeus kokoontua keskenään.

    Sopimuksen puuttuessa, toissijaisen sääntelyn mukaan, keskushallinnon on esitettävä eurooppalaisen yritysneuvoston työvaliokunnalle näkemysten vaihdon kannalta oikea-aikaisesti selvitys poikkeuksellisista seikoista tai päätöksistä, jotka vaikuttavat huomattavasti työntekijöiden asemaan. Tällaisia seikkoja ovat erityisesti toiminnan uudelleensijoittaminen, yrityksen tai toimintayksikön lopettaminen ja joukkovähentämiset. Työvaliokunnan pyynnöstä keskushallinnon tai muun päätösvaltaisen yritysjohdon on järjestettävä kokous, jossa se tiedottaa em. asioista ja vaihtaa näistä näkemyksiä työvaliokunnan kanssa. Niilläkin eurooppalaisen yritysneuvoston jäsenillä, jotka eivät kuulu työvaliokuntaan, mutta joiden edustamia työntekijöitä asiat koskevat välittömästi, on oikeus osallistua kokoukseen. Ylimääräinen kokous on järjestettävä mahdollisimman pian selvityksen antamisen jälkeen. Kokousta varten yhteisönlaajuisen yritysryhmän tai yrityksen johto laatii kertomuksen, josta työvaliokunta voi antaa lausunnon kokouksen päättyessä tai kohtuullisessa määräajassa päättymisestä. Työvaliokunnalla, tarvittaessa täydennettynä niillä eurooppalaisen yritysneuvoston jäsenillä, jotka eivät kuulu työvaliokuntaan, mutta joiden edustamia työntekijöitä em. asiat koskevat välittömästi, on oikeus kokoontua yhteisönlaajuisen yritysryhmän tai yrityksen johdon olematta läsnä.