Oikeustiede:euroalueen vakauttamistoimet

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

euroalueen vakauttamistoimet

euroalueen vakauttamistoimet
Definition mekanismit, jotka on perustettu turvaamaan euroalueen rahoitusvakaus finanssikriisin aikaan 2010-luvulla
Explanation Euroalueen vakauttamistoimiin kuuluu kolme eri mekanismia, jotka on perustettu ns. eurokriisin aikaan turvaamaan euroalueen rahoitusvakaus. Finanssikriisin syveneminen heikensi useiden euroalueen jäsenvaltioiden lainaehtoja huomattavasti, minkä vuoksi euroalueen vakauttamistoimet on otettu asteittain käyttöön, jotta euroalueen vakaus, yhtenäisyys ja eheys voidaan säilyttää. Taloudellista apua voidaan eri rahoitusmekanismien kautta myöntää (euroalueen) jäsenvaltiolle, jolle poikkeukselliset tapahtumat, joihin jäsenvaltio ei voi vaikuttaa, ovat aiheuttaneet vakavia taloudellisia tai rahoituksellisia häiriöitä tai sille uhkaavat niitä aiheuttaa. Vakausvälineiden toiminnan perustana on jäsenvaltioiden budjetteihin verrattuna suurten rahamäärien sijoittaminen ja sitominen pitkäksi ajaksi.

Vakauttamistoimista ensimmäinen on Euroopan rahoituksenvakautusmekanismi (ERVM), jota seurasi Euroopan rahoitusvakausväline (ERVV). Euroalueen pysyvä vakautusmekanismi (EVM) korvaa osittain sekä Euroopan rahoituksenvakautusmekanismin sekä rahoitusvakausvälineen. Euroalueen pysyvä vakautusmekanismi on ensisijainen vakauttamistoimi, mutta sekä Euroopan rahoituksenvakautusmekanismi että Euroopan rahoitusvakausväline jatkavat toimintaansa niiden lainojen osalta, jotka em. mekanismien puitteissa on myönnetty. Euroalueen pysyvä vakautusmekanismi on täten ainoa mekanismi, joka mahdollistaa rahoitustukiohjelman uusille vakauttamistoimenpiteiden piiriin pyrkiville kriisijäsenvaltiolle.

Lähteet: Neuvoston asetus (EU) 407/2010 Euroopan rahoituksenvakautusmekanismin perustamisesta, EUVL, N:o L 118, 12.5.2010, s. 1EUVL, N:o L 118, 12.5.2010, s. 1.

Euroopan rahoitusvakausvälineestä tehty puitesopimus: http://www.efsf.europa.eu/attachments/20111019_efsf_framework_agreement_en.pdf (21.10.2013), Euroalueen pysyvän vakauttamismekanismin perustamissopimus: http://www.efsf.europa.eu/attachments/esm_treaty_en.pdf (21.10.2013)
Additional Information
Kirjoittajat: Sirja-Leena Penttinen ja Kim Talus

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:euroalueen vakauttamistoimet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:euroalueen vakauttamistoimet.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg