Oikeustiede:erivapaus virkaan

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

erivapaus virkaan

erivapaus virkaan
Definition viranomaisen yksittäistapauksessa hakemuksesta myöntämä poikkeus laissa tai asetuksessa säädetystä viran kelpoisuusvaatimuksesta
Explanation Valtioneuvosto voi erityisistä syistä myöntää erivapauden asetuksella säädetyistä valtion viran kelpoisuusvaatimuksista, ei kuitenkaan tuomarin virkaan. Myös kielitaitovaatimuksesta voidaan myöntää erivapaus. Vakiintuneesti on katsottu, että erivapautta ei voida myöntää sopivuutta koskevista vaatimuksista. Kunnan virkaan erivapaus voidaan myöntää vain silloin, kun siitä on lailla erikseen säädetty.

Erivapauden myöntäminen perustuu lähinnä hallinnolliseen tarkoituksenmukaisuuteen, kuten työvoiman tarpeeseen ja henkilöstöpolitiikkaan. Erityisen syyn arviointi on kuitenkin oikeusharkintaa.

Käytetyt lähteet: valtion virkamieslaki (750/1994) 8 §, laki julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta (424/2003) 9 §
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki Kulla

Related Concepts

Sources

Koskinen&Kulla2013, s. 95-97

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.1.2020: Oikeustiede:erivapaus virkaan. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:erivapaus virkaan.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg