Oikeustiede:erivapaus virkaan

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

erivapaus virkaan

erivapaus virkaan
Määritelmä viranomaisen yksittäistapauksessa hakemuksesta myöntämä poikkeus laissa tai asetuksessa säädetystä viran kelpoisuusvaatimuksesta
Selite Valtioneuvosto voi erityisistä syistä myöntää erivapauden asetuksella säädetyistä valtion viran kelpoisuusvaatimuksista, ei kuitenkaan tuomarin virkaan. Myös kielitaitovaatimuksesta voidaan myöntää erivapaus. Vakiintuneesti on katsottu, että erivapautta ei voida myöntää sopivuutta koskevista vaatimuksista. Kunnan virkaan erivapaus voidaan myöntää vain silloin, kun siitä on lailla erikseen säädetty.

Erivapauden myöntäminen perustuu lähinnä hallinnolliseen tarkoituksenmukaisuuteen, kuten työvoiman tarpeeseen ja henkilöstöpolitiikkaan. Erityisen syyn arviointi on kuitenkin oikeus-harkintaa.

Käytetyt lähteet: valtion virkamieslaki (750/1994) 8 §, laki julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta (424/2004) 9 §
Lisätiedot
Kirjoittaja: Heikki Kulla

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Koskinen&Kulla2013, s. 95-97

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.03.2019: Oikeustiede:erivapaus virkaan. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:erivapaus virkaan.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg