Oikeustiede:erillinen alue

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

erillinen alue

erillinen alue
Määritelmä Kiinteistörekisteriin merkityt rekisteriyksiköt ovat joko kiinteistöjä tai muita rekisteriyksiköitä. Rekisteriyksikköön kuulumaton erillinen alue on lähtökohtaisesti kiinteistöjärjestelmän ja rekisterilaitoksen ulkopuolella. Joissain tapauksissa erillinen alue voi olla kiinteistörekisterissä muuna kiinteistölaatuna kuin tilana. Erillinen alue voi siten joko jo olla kiinteistörekisterissä rekisteriyksikkönä tai alue olisi tullut merkitä rekisteriin, mutta sitä syystä tai toisesta ei kuitenkaan ole rekisterissä.
Selite Rekisteriyksikköön kuulumaton erillinen alue muodostetaan tilaksi tai liitetään kiinteistöön erillisessä kiinteistötoimituksessa noudattaen soveltuvin osin, mitä lohkomisesta säädetään (KML 41 §). Tarkoituksena on, että erilliset alueet rekisterijärjestelmän ulkopuolisina omistusyksikköinä saatetaan lähtökohtaisesti lainhuudatus- ja kiinnityskelpoisiksi yksiköiksi kiinteistövaihdannan piiriin. KML:n perusperiaatteen mukaisesti tosiasiallisten omistusyksiköiden ja kiinteistörekisterin mukaisen kiinteistöjaotuksen väliset eroavuudet olisi poistettava viipymättä kiinteistöjärjestelmästämme. Erillisten alueiden saattaminen osaksi kiinteistöjärjestelmää liittyy kiinteistöjärjestelmän selvyyden ja luotettavuuden vaatimukseen ja kiinteistövakuusjärjestelmän luotettavuuden vaatimuksen toteutumiseen.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Markku Markkula

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HaatajaK1951, s. 526-527, HolloE2006, s. 8 ja 261-262, PietiläJ1974, s. 2-3 ja 105-109, HyvönenV1970, s. 70-72, HyvönenV1998, s. 370, HyvönenV2001, s. 227 ja 234-235

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:erillinen alue. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:erillinen alue.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg