Oikeustiede:ennakoitu sopimusrikkomus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

ennakoitu sopimusrikkomus | ennakkoviivästys

ennakoitu sopimusrikkomus
ennakkoviivästys
Definition tilanne, jossa on etukäteen käynyt todennäköiseksi, että sopimuksen osapuoli ei tee sopimuksenmukaista suoritusta
Explanation Ennakoidun sopimusrikkomuksen ilmettyä vastapuoli saa reagoida odottamatta sopimusrikkomuksen toteutumista, ja hänellä voi olla siihen lojaliteettiperiaatteesta johtuva velvollisuus vahinkojen rajoittamiseksi.

Yleensä vaaditaan verrattain suurta todennäköisyyttä sopimusrikkomuksesta, esimerkiksi kauppalain mukaan painavia syitä olettaa sopimuksen jäävän olennaisilta osin täyttämättä. Tyypillisiä tilanteita ovat osapuolen taloudellisen aseman heikkeneminen, suorituksen valmistelutoimien laiminlyönti tai nimenomainen ilmoitus suorituksesta kieltäytymisestä. Todennäköisyyttä koskevat vaatimukset ovat lievemmät mm. perättäishankinnan myöhempien erien suhteen, jos on ilmennyt aikaisempaa erää koskeva häiriö. Tällaisen häiriön ilmettyä ostajan puolella sopimusrikkomuksen ennakoiminen on lähtökohtana.

Ennakoidun sopimusrikkomuksen perusteella velkoja saa oikeuden pidättyä omasta suorituksestaan ja jos odotettavissa oleva sopimusrikkomus on purkuperuste myös purkuoikeuden ja siihen liittyvän oikeuden vahingonkorvaukseen. Kauppalain mukaan velallinen voi kuitenkin torjua seuraamukset asettamalla vakuuden.

Jos irtaimen kaupassa ilmenee ennakoitu sopimusrikkomus ostajan puolella myyjän lähetettyä tavaran, myyjä saa pysäyttämisoikeuden nojalla estää tavaran luovutuksen ostajalle.

Sopimusosapuolen konkurssi ennakoituna sopimusrikkomuksena voi johtaa konkurssipesän sijaantuloon sopimussuhteeseen velallisen tilalle pesän keinona torjua purkuseuraamus.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Rudanko

Related Concepts

Sources

HemmoM2003, RoutamoE1990, s. 76, 173 ja 184

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.2.2020: Oikeustiede:ennakoitu sopimusrikkomus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ennakoitu sopimusrikkomus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →