Oikeustiede:energiansäästö

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

energiansäästö

energiansäästö
Definition energian kulutuksen vähentäminen siten, että toimenpiteiden lopputuloksena absoluuttinen energiankulutus on pienempi kuin aikaisemmin
Explanation Energiansäästön tavoitteina ovat uusiutumattomien energiavarojen säästäminen, kustannusten alentaminen, ympäristö- ja terveyshaittojen minimoiminen, sekä energiaturvallisuuden varmistaminen. Energiansäästö on yksi Euroopan unionin energiapolitiikan keskeisistä tavoitteista.

Energiansäästöä käytetään käsitteenä paitsi energiantuotannossa, myös esimerkiksi liikenteessä sekä teollisuuden ja muiden loppukuluttajien energiankäyttömallien arvioimisessa.

Energiansäästöä ei pidä suoraan rinnastaa energiatehokkuuteen, joka on yksi energiansäästön toteuttamisen instrumenteista. Energiatehokkuudella parannetaan käytetyn energian hyötysuhdetta eli pienemmällä määrällä energiaa saadaan aikaan sama määrä työtä tai samalla määrällä energiaa saadaan aikaan enemmän työtä, kun taas energiansäästön lopputuloksena energiankulutus on absoluuttisesti vähäisempää.

Energiansäästöksi voidaan katsoa myös energian talteenotto, jossa muutoin hukkaan menevä ylimääräinen energia varastoidaan tai sidotaan hyödynnettäväksi myöhemmin.
Additional Information
Kirjoittajat: Kaisa Huhta ja Kim Talus

Related Concepts

Sources

TalusK2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.06.2019: Oikeustiede:energiansäästö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:energiansäästö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg