Oikeustiede:energian syöttötariffi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

energian syöttötariffi | takuuhintajärjestelmä

energian syöttötariffi
takuuhintajärjestelmä
Definition järjestelmä, jolla sähköntuottajalle taataan lisä- tai takuuhinta useimmiten uusiutuvilla energialähteillä tuotetusta sähköstä
Explanation Syöttötariffijärjestelmä toteutetaan maksamalla energian tuottajalle takuuhinta sen tuottamasta energiasta joko kiinteällä summalla tai markkinahinnan päälle lisättävällä osuudella. Suomessa syöttötariffia maksetaan syöttötariffijärjestelmään hyväksytylle sähkön tuottajalle markkinahinnan tai päästöoikeuden hinnan perusteella.

Syöttötariffijärjestelmällä voidaan sen rakenteesta riippuen vaikuttaa energian tuotantorakenteeseen. Eurooppalainen syöttötariffijärjestelmä pyrkii kannustamaan uusiutuvien energialähteiden tuotantoa suhteessa muihin energiamuotoihin ja muuttaa siten tuotantorakennetta uusitutuville energiamuodoille edullisemmaksi. Järjestelmää on kritisoitu sen kilpailua ja markkinoita vääristävistä vaikutuksista, jotka eivät välttämättä aina johda puhtaampien teknologioiden ja kestävän kehityksen kannalta toivottuun suuntaan.

Käytetyt lähteet: Laki uusiutuvilla energianlähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta (2010/1396)
Additional Information
Kirjoittajat: Kaisa Huhta ja Kim Talus

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.06.2019: Oikeustiede:energian syöttötariffi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:energian syöttötariffi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg