Oikeustiede:avioesteet

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

avioesteet

avioesteet
Definition laissa osoitetut seikat, joiden vallitessa henkilö ei voi solmia avioliittoa tai kaksi henkilöä eivät voi solmia avioliittoa keskenään
Explanation Avioliiton esteiden avulla pyritään ylläpitämään yhteiskunnassa omaksuttua avioliittokäsitystä kieltämällä sellaiset avioliitot, jotka eivät tähän käsitykseen sovi. Tavallisimpia avioliiton esteitä ovat avioliittoon aikovien lähisukulaisuus, toisen tai kummankin osapuolen liian nuori ikä ja aikaisempi, yhä voimassa oleva avioliitto. Useimmissa maissa edellytetään myös, että vihittävät ovat eri sukupuolta. Tältä osin tilanne on muuttumassa. Samaa sukupuolta olevien avioituminen keskenään tuli Suomessa mahdolliseksi vuonna 2017. Uskonnollisten yhteisöjen oppeihin voi sisältyä sellaisia avioliiton esteitä, joita valtion laissa ei tunneta. Tällaisen esteen olemassaolosta on tavallisesti seurauksena, että vihkimistä ei voida toimittaa uskonnollisin menoin tai että yhteisö ei tunnusta päteväksi avioliittoa, joka on solmittu esteestä huolimatta.
Additional Information
Kirjoittaja: Markku Helin

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:avioesteet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:avioesteet.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →