Oikeustiede:avioesteet

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

avioesteet

avioesteet
Määritelmä laissa osoitetut seikat, joiden vallitessa henkilö ei voi solmia avioliittoa tai kaksi henkilöä eivät voi solmia avioliittoa keskenään
Selite Avioliiton esteiden avulla pyritään ylläpitämään yhteiskunnassa omaksuttua avioliittokäsitystä kieltämällä sellaiset avioliitot, jotka eivät tähän käsitykseen sovi. Tavallisimpia avioliiton esteitä ovat avioliittoon aikovien lähisukulaisuus, toisen tai kummankin osapuolen liian nuori ikä ja aikaisempi, yhä voimassa oleva avioliitto. Useimmissa maissa edellytetään myös, että vihittävät ovat eri sukupuolta. Tältä osin tilanne on muuttumassa. Samaa sukupuolta olevien avioituminen keskenään tuli Suomessa mahdolliseksi vuonna 2017. Uskonnollisten yhteisöjen oppeihin voi sisältyä sellaisia avioliiton esteitä, joita valtion laissa ei tunneta. Tällaisen esteen olemassaolosta on tavallisesti seurauksena, että vihkimistä ei voida toimittaa uskonnollisin menoin tai että yhteisö ei tunnusta päteväksi avioliittoa, joka on solmittu esteestä huolimatta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Markku Helin

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.03.2019: Oikeustiede:avioesteet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:avioesteet.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →