Oikeustiede:avaruus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

avaruus

avaruus
Definition kansainvälisen oikeuden näkökulmasta avaruus tarkoittaa maapallon ja sitä ympäröivän ilmatilan ulkopuolista maailmankaikkeutta
Explanation llmatilan ja avaruuden välistä rajaa ei ole pitkäaikaisista yrityksistä huolimatta onnistuttu määrittämään. Siitä on keskusteltu yli puoli vuosisataa muun muassa Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen alaisessa avaruuskomiteassa. Useimmat ehdotukset ovat sijoittaneet rajan noin 100 kilometrin korkeuteen, missä ilman tiheys ei enää riitä tavanomaisen lentokoneen kannatteluun mutta toisaalta satelliitit voivat jo pysyä maapallon kiertoradalla. Tätä korkeutta käytetään myös joidenkin valtioiden kansallisessa lainsäädännössä ilmatilan ja avaruuden rajana. Avaruuden rajaamisongelmat eivät ole estäneet sitä koskevan kansainvälisen oikeuden kehittymistä. Ensimmäinen avaruustoimintaa koskeva sopimus oli vuonna 1967 hyväksytty Yhdistyneiden kansakuntien avaruusyleissopimus, jossa avaruus taivaankappaleineen suljettiin valtioiden aluevaltausten ulkopuolelle, ja jokaisen valtion katsottiin olevan vastuussa alueeltaan tapahtuvasta avaruustoiminnasta. Lisäksi edellytettiin, että taivaankappaleita käytetään ainoastaan rauhanomaisiin tarkoituksiin. Avaruudessa tapahtuvat ydinräjäytykset kiellettiin jo vuonna 1963 tehdyllä osittaista ydinkokeiden kieltoa koskevalla sopimuksella. Yhdistyneiden kansakuntien avaruustoimintaa koskevia yleissopimuksia on tehty myös avaruuslentäjien ja avaruusesineiden pelastamisesta ja palauttamisesta (1967), avaruusesineiden aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta (1972) ja avaruuteen lähetettävien esineiden rekisteröimisestä YK:ssa (1976), sekä kuusopimus (1979) taivaankappaleiden luonnonvarojen käytöstä.
Additional Information
Kirjoittajat: Kari Hakapää ja Lotta Viikari

Related Concepts

Sources

vonderDunk&Tronchetti(toim.)2015

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.06.2019: Oikeustiede:avaruus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:avaruus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →