Oikeustiede:asuinvaltio

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

asuinvaltio

asuinvaltio
Definition valtio, jossa henkilö verotuksellisesti asuu kansallisen lainsäädännön tai verosopimuksen mukaan
Explanation Kansainvälisessä verotuksessa vakiintuneen asuinvaltioperiaatteen mukaan verovelvollisen asuinvaltiolla on oikeus verottaa verovelvollisen tulot riippumatta siitä, mistä valtiosta tulot kertyvät. Asuinvaltion verotusoikeus on siten yleistä. Suomessa asuvaa henkilö on tuloverolain 9.1 §:n 1 kohdan perusteella verovelvollinen maksamaan veroa Suomesta ja muualta saamastaan tulosta (yleisesti verovelvollinen).

Myös verovelvollisen verosopimuksen mukaisella asuinvaltiolla on verotusoikeus henkilön maailmanlaajuiseen tuloon. Maailmanlaajuisen verotusoikeuden vastapainona henkilön verosopimuksen mukaisella asuinvaltiolla on velvollisuus poistaa lähdevaltion verotusoikeudesta johtuva kaksinkertainen verotus. Verovelvollisen verosopimuksen mukainen asuinvaltio on se valtio, jossa verovelvollinen kansallisen verolainsäädännön mukaan asuu. Jos verovelvollinen asuu kansallisten säännösten perusteella molemmissa sopimusvaltioissa, syntyy niin sanottu kaksoisasumiskonflikti. Verosopimusta sovellettaessa verovelvollinen voi asua vain toisessa sopimusvaltiossa. Tämän vuoksi kaksoisasumiskonflikti ratkaistaan verosopimuksen määräysten perusteella. Suomessa verosopimuksen asuinvaltiota koskevilla määräyksillä ei ole merkitystä sen suhteen, onko henkilö tuloverolakia sovellettaessa Suomessa asuva vai ei. Suomessa asuvan eli yleisesti verovelvollisen verosopimuksen mukainen asuinvaltio ei ole aina Suomi.

Lähde: tuloverolaki 1992/1535
Additional Information
Kirjoittaja: Pekka Nykänen

Related Concepts

Sources

HelminenM2013, s. 97-128, OECDmalli

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:asuinvaltio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:asuinvaltio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →