Oikeustiede:asuinhuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

asuinhuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen

asuinhuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen
Määritelmä jommankumman sopijapuolen ilmoitus vastapuolelle siitä, että vuokrasopimus päättyy
Selite Asuinhuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen tulee kysymykseen vain sopimuksen ollessa voimassa toistaiseksi eräitä erityistapauksia lukuun ottamatta. Irtisanominen on yksipuolinen oikeustoimi, jolla sopimus saadaan päättymään irtisanomisajan kuluttua.

Toistaiseksi voimassa oleva asuinhuoneiston vuokrasopimus ei pääty automaattisesti jonkin ajan kuluttua tai tapahtuman satuttua. Lähtökohtana on yleinen periaate, että toistaiseksi voimassa olevissa sopimussuhteissa vallitsee irtisanomisvapaus. Sopimus on voimassa, ellei sitä irtisanota. Sopijapuoli, joka haluaa vapautua sopimuksesta, ilmoittaa siitä vastapuolelle eli irtisanoo sopimuksen. Kumpikin sopijapuoli voi irtisanoa sopimuksen haluamanaan ajankohtana. Irtisanominen ei edellytä erityistä oikeudellista perustetta, ellei toisin ole säädetty tai sovittu, eikä vastapuolen hyväksyntää. Se on yleisen periaatteen mukaisesti yksipuolinen oikeustoimi, joka johtaa sopimuksen päättymiseen.

Irtisanominen on vapaamuotoinen oikeustoimi, ellei toisin ole säädetty tai sovittu. Irtisanomista ei ole yleisellä tavalla säännelty, mutta vuokraa koskevissa laeissa sääntely on yleistä. Sen laajuus vaihtelee vuokratyypin mukaan. Laajinta sääntely on juuri asuinhuoneiston vuokrassa (ks. laajempi kuvaus). Sitä koskevaa yleistä sääntelyä ei ole, mutta esimerkiksi sekä asuinhuoneiston että liikehuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa on irtisanomista koskevaa sääntelyä. Sääntely voi koskea esimerkiksi irtisanomismenettelyä, irtisanomisaikaa ja irtisanomisen perusteita.

Määräaikainen asuinhuoneiston vuokrasopimus on irtisanottavissa siten kuin asuinhuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa erikseen säädetään.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Ari Saanilehto

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

EIF-I, Kanerva&Kuhanen2011, SaarnilehtoA2006

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:asuinhuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:asuinhuoneiston vuokrasopimuksen irtisanominen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →