Oikeustiede:apuvelvoite

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

sivuvelvoite | apuvelvoite

sivuvelvoite
apuvelvoite
Definition sopimuksesta johtuva velvollisuus, joka on olemassa vain sopimuksen tarkoituksena ja ns. päävelvoitteen kohteena olevan (pää)suorituksen edistämistä varten
Explanation Apuvelvoitteita ovat mm. sopimusoikeudellisesta lojaliteettiperiaatteesta johtuvat ilmoitus- ja reklamaatiovelvollisuudet, tiedonantovelvollisuus, myötävaikutusvelvollisuus, velkojan velvoitteet, toisen osapuolen omaisuuteen kohdistuva huolenpitovelvollisuus irtaimen kaupassa ja velvollisuus luovuttaa asiakirjoja, kuten kuitti sopimussuorituksen vastaanottamisesta tai saamisen lakkaamisesta. Myös sopimusoikeudelliset turvallisuus- eli suojeluvelvoitteet, joiden tarkoituksena on estää vahinkojen syntymistä vastapuolelle esimerkiksi sopimuksen täyttämisen yhteydessä, kuuluvat apuvelvoitteisiin. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa apuvelvoite ei kuulu sääntelyn perusteisiin, kuten saksalaisessa järjestelmässä, eikä käsitteellä ole merkitystä oikeusseuraamusten kannalta, vaan ainoastaan esitysteknisenä välineenä. Tavallisesti vain vahingonkorvaus tulee kysymykseen apuvelvoitteen rikkomisen seuraamuksena (ks. vahingonkorvausoikeus). Esimerkiksi vuokralaisen häiritsevä elämä tai huoneiston huono hoito ovat kuitenkin huoneenvuokran purkuperusteita.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Rudanko

Related Concepts

Sources

Aurejärvi&Hemmo2007, s. 81 ja 99

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:apuvelvoite. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:apuvelvoite.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →