Oikeustiede:apostille

    Tieteen termipankista

    apostille

    apostille
    Määritelmä asiakirjaan liitettävä todistus, jonka viranomainen antaa siitä, että asiakirjan allekirjoittaneella henkilöllä on ollut oikeus allekirjoittaa asiakirja
    Selite

    Apostille on asianomaisen valtion toimivaltaisen viranomaisen antama vahvistus siitä, että asiakirjan on allekirjoittanut se henkilö, jonka väitetään asiakirjan allekirjoittaneen. Sen avulla ei voida vahvistaa asiakirjan sisällön aitoutta. Apostille helpottaa monien rajat ylittävien siviilioikeudellisten asioiden hoitamista. Apostillea voidaan tarvita esimerkiksi perintö- tai yhtiöoikeudellisten asioiden hoidossa.

    Apostille voidaan luokitella kuuluvaksi kansainväliseen yksityisoikeuteen liittyvään kansainväliseen yhteistyöhön, jota on helpotettu yleissopimusratkaisuilla. Apostillen antaminen perustuu Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssin laatimaan yleissopimukseen. Jos asiakirjan kohdevaltio ei ole voimaansaattanut Apostille -yleissopimusta, tulee asiakirja laillistaa ulkoasianministeriössä. Apostillen antamista koskevan yleissopimuksen on voimaansaattanut 112 valtiota (tilanne joulukuussa 2016). Suomessa apostillen antaa julkinen notaari maistraatissa.

    Myös auktorisoitujen kääntäjien käännöksille sekä lääkärien allekirjoittamille asiakirjoille voidaan antaa apostille. Tällöin apostillella todistetaan oikeaksi asiakirjan allekirjoitus, allekirjoittajan asema ja asiakirjaan liitetyn sinetin tai leiman aitous.

    Käytetyt lähteet: Haagin konferenssin internetsivut: www.hcch.net, maistraatin internet-sivut: www.maistraatti.fi
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Katja Karjalainen

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 16.4.2024: Oikeustiede:apostille. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:apostille.)