Oikeustiede:apostille

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

apostille

apostille
Määritelmä asiakirjaan liitettävä todistus, jonka viranomainen antaa siitä, että asiakirjan allekirjoittaneella henkilöllä on ollut oikeus allekirjoittaa asiakirja
Selite Apostille on asianomaisen valtion toimivaltaisen viranomaisen antama vahvistus siitä, että asiakirjan on allekirjoittanut se henkilö, jonka väitetään asiakirjan allekirjoittaneen. Sen avulla ei voida vahvistaa asiakirjan sisällön aitoutta. Apostille helpottaa monien rajat ylittävien siviilioikeudellisten asioiden hoitamista. Apostillea voidaan tarvita esimerkiksi perintö- tai yhtiöoikeudellisten asioiden hoidossa.

Apostille voidaan luokitella kuuluvaksi kansainväliseen yksityisoikeuteen liittyvään kansainväliseen yhteistyöhön, jota on helpotettu yleissopimusratkaisuilla. Apostillen antaminen perustuu Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssin laatimaan yleissopimukseen. Jos asiakirjan kohdevaltio ei ole voimaansaattanut Apostille -yleissopimusta, tulee asiakirja laillistaa ulkoasianministeriössä. Apostillen antamista koskevan yleissopimuksen on voimaansaattanut 112 valtiota (tilanne joulukuussa 2016). Suomessa apostillen antaa julkinen notaari maistraatissa.

Myös auktorisoitujen kääntäjien käännöksille sekä lääkärien allekirjoittamille asiakirjoille voidaan antaa apostille. Tällöin apostillella todistetaan oikeaksi asiakirjan allekirjoitus, allekirjoittajan asema ja asiakirjaan liitetyn sinetin tai leiman aitous.

Käytetyt lähteet: Haagin konferenssin internetsivut: www.hcch.net, maistraatin internet-sivut: www.maistraatti.fi
Lisätiedot
Kirjoittaja: Katja Karjalainen

LähikäsitteetAlaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.03.2019: Oikeustiede:apostille. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:apostille.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →