Oikeustiede:anonyymin viestin suoja

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

anonyymin viestin suoja

anonyymin viestin suoja
Definition oikeus julkaista viestejä paljastamatta henkilöllisyyttään ja oikeus toimia tietolähteenä ilman että tiedon tai viestin julkaisija joutuisi paljastamaan tietolähteen henkilöllisyyttä
Explanation Anonyymiin ilmaisun ja tietolähteen suojaan liittyvät oikeudet liittyvät julkisen keskustelun, vapaan tiedonvälityksen ja vallankäytön julkisen arvostelun takeisiin. Yksilön riippuvuussuhteet ja sidonnaisuudet saattavat estää häntä osallistumasta julkiseen keskusteluun ja epäkohtien paljastamiseen, jos oikeutta esiintyä nimettömänä tai nimimerkin suojassa ei olisi.

Verkkoviestinnässä anonyymin viestin suojaan liittyy mahdollisuus vaatia verkkoviestin lähettäjän tunnistetiedot, jos on todennäköisiä syitä epäillä, että viestin toimittaminen yleisön saataville täyttää rangaistavan teon tunnusmerkistön. Anonyymiä viestintää internetissä voidaan käyttää sekä epäkohtia paljastavaan poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun että laittomien sisältöjen, kuten lapsipornon, huumeiden ja tekijänoikeutta loukkaavan aineiston levittämiseen.

Anonyymi viestintä nimimerkillä tai tietolähteenä aikakautisessa julkaisussa, verkkojulkaisussa ja ohjelmatoiminnassa tapahtuu vastaavan toimittajan johdolla ja valvonnassa. Tällöin vastaava toimittaja voi joutua vastuuseen anonyymeistä viesteistä osallisuuden tai toimitustyön johtamisen valvonnan laiminlyönnin takia.
Additional Information
Kirjoittaja: Riitta Ollila

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.06.2019: Oikeustiede:anonyymin viestin suoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:anonyymin viestin suoja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg