Oikeustiede:ammatillinen järjestäytymisvapaus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

ammatillinen järjestäytymisvapaus

ammatillinen järjestäytymisvapaus
Definition yhdistymisvapauteen kuuluva työoikeuden perusperiaate, jonka mukaan ihmisillä on oikeus vapaasti perustaa ammattijärjestöjä sekä liittyä tai olla liittymättä niihin.
Explanation Perustuslain 13 §:n mukaan "jokaisella on yhdistymisvapaus". Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan. Samoin on turvattu ammatillinen yhdistymisvapaus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi.

Ammatillinen järjestäytymisvapaus koskee sekä työntekijöitä että työnantajia. Vapautta käyttäville ei siitä saa seurata haitallisia seuraamuksia. Siten osallistuminen tai osallistumatta jättäminen ammattiyhdistystoiminaan tai lailliseen työtaistelutoimenpiteeseen ei ole hyväksyttävä peruste työstä erottamiseen tai erilaiseen kohteluun työelämässä.

Ammatillisen järjestäytymisen vapauteen kuuluu myös ammattijärjestöjen toimintavapaus soveltaen yhdistysautonomian periaatteita.
Additional Information
Kirjoittaja: Teuvo Pohjolainen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.8.2020: Oikeustiede:ammatillinen järjestäytymisvapaus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ammatillinen järjestäytymisvapaus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg