Oikeustiede:aluevedet

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

aluevedet

aluevedet
Definition vesialue, joka muodostaa osan valtioaluetta ja jolle valtion täysivaltaisuus (suvereenisuus) ulottuu
Explanation Kansainvälisen merioikeuden mukaan valtion aluevedet koostuvat sisäisistä ja ulkoisista aluevesistä. Ulkoisista aluevesistä käytetään myös nimitystä aluemeri. Aluevesien käsite kattaa vesialueen lisäksi sen pohjan. Merioikeudellisen aluevesi käsitteen ulkopuolelle jäävät valtion maa-alueen piiriin kuuluvat sisävesialueet.

Sisäiset aluevedet sijaitsevat lähimpänä valtion rannikkoa. Aikaisemmin ne käsittivät lähinnä vain satama-alueet, jokisuut ja maantieteellisesti ja historiallisesti "sisäiset" lahdet. Sittemmin sisäisiä aluevesiä on voitu laajentaa käyttämällä suorien perusviivojen menetelmää, jossa sisäisten aluevesien ulkoraja osoitetaan rannikon ja sen edustalla sijaitsevien saarten uloimmat kohdat yhdistävillä suorilla viivoilla. Sisäisten aluevesien ulkoraja muodostaa samalla aluemeren sisärajan.

Aluevedet (samoin kuin niiden yläpuolella oleva ilmatila) ovat osa valtioaluetta. Valtion täysivaltaisuus (valtiosuvereenisuus) ulottuu sen aluevesille. Aluemerellä ja suorien perusviivojen soveltamisen johdosta sisäisiksi aluevesiksi muuttuneilla merialueilla ulkomaisilla aluksilla on kuitenkin viattoman kauttakulun oikeus.
Additional Information
Kirjoittajat: Kari Hakapää ja Lotta Viikari

Related Concepts

Sources

Churchill&Lowe1988, HakapääK1988, s. 35-42, HakapääK2010, s. 383-396

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.06.2019: Oikeustiede:aluevedet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:aluevedet.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →