Oikeustiede:alin hyväksyttävä tarjous

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

alin hyväksyttävä tarjous

alin hyväksyttävä tarjous
Definition huutokauppamenettelyssä keskenään kilpailevien oikeudenhaltijoiden oikeuksien ottamiseksi huomioon ja turvaamiseksi tarkoituksenmukaisella tavalla sovelletaan menettelyssä alimman hyväksyttävän tarjouksen periaatetta, jonka mukaan alin hyväksyttävä tarjous on huutokauppakustannusten ja hakijan saatavaa paremmalla etusijalla olevien saatavien yhteenlaskettu määrä
Explanation Alimman hyväksyttävän tarjouksen määräämisellä toteutetaan huutokauppamenettelyssä peittämisperiaatetta. Hakijavelkojan saatavan etuoikeus määrää huutokaupan alimman hyväksyttävän tarjouksen. Jos hakijoita on useita, paras etuoikeus ratkaisee. Jos tarjottu hinta pakkomyynnissä ei nouse alimpaan hyväksyttävään tarjoukseen, tarjousta ei hyväksytä, eikä myyntiä tapahdu. Jos tehty tarjous ylittää alimman hyväksyttävän tarjouksen, se yleensä hyväksytään. Velkoja tai oikeuden haltija, joiden saatava tai oikeus kuuluu alimpaan hyväksyttävään tarjoukseen, voi luottaa siihen, ettei myynnissä loukata heidän oikeuksiaan.

Alimman hyväksyttävän tarjouksen järjestelmää sovelletaan perinteisesti ulosottokaaren mukaisessa kiinteän omaisuuden huutokaupassa ja nykyisin vuoden 2006 ulosottokaaren uudistuksen jälkeen myös irtaimen omaisuuden huutokaupassa. Jälkimmäisessä tapauksessa tarjouksen tulee peittää pantin tai pidätysoikeuden haltijan saatavat.

Alin hyväksyttävä tarjous on sopimuksenvarainen. Siitä voidaan poiketa, jos poikkeamisesta sopivat velallinen ja kaikki ne velkojat ja oikeuden haltijat, joiden oikeuteen asia vaikuttaa.

Käytetyt lähteet: ulosottokaari 705/2007
Additional Information
Kirjoittaja: Jarno Tepora

Related Concepts

Sources

Linna&Leppänen2007, s. 521-525, s. 577-581, Tepora&al2010, s. 459-460

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.06.2019: Oikeustiede:alin hyväksyttävä tarjous. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:alin hyväksyttävä tarjous.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg