Oikeustiede:aksessiosaanto

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

aksessiosaanto

aksessiosaanto
Määritelmä omistusoikeuden saaminen kahden tai useamman esineen toisiinsa liittämisen tai yhdistämisen perusteella
Selite Aksessiosaanto edellyttää, että toisiinsa liitettyjen tai yhdistettyjen esineiden irrottaminen tai erottaminen toisistaan ei ole mahdollista taikka se aiheuttaisi esineiden suhteetonta arvonlaskua tai suhteettoman suuria kustannuksia. Merkitystä on myös esimerkiksi osapuolten tarkoituksella ja mahdollisilla sopimusmääräyksillä.

Mikäli jotakin toisiinsa liitetyistä tai yhdistetyistä esineistä voidaan pitää pääesineenä, muodostunut kokonaisuus kuuluu pääesineen omistajalle. Muussa tapauksessa syntyy määräosainen yhteisomistussuhde esineiden entisten omistajien kesken. Pääesineenä pidetään usein arvokkainta esinettä, mutta ratkaisuun voivat vaikuttaa myös muut tekijät. Kiinteistö on aina pääesine suhteessa siihen liitettyihin irtaimiin esineisiin.

Aksessiosaannon edellytysten täyttyessä toisiinsa liitettyjen tai yhdistettyjen esineiden entisillä omistajilla ei ole edes keskinäisissä suhteissaan oikeutta vaatia esineiden irrottamista toisistaan. Tässä suhteessa aksessiosaannon oikeusvaikutukset eroavat pelkästään ainesosa- tai tarpeistosuhteen synnyttävän liittämisen tai yhdistämisen oikeusvaikutuksista.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Jarmo Tuomisto

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Saarnilehto&al2012, TeporaJ2008, TuomistoJ1988

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:aksessiosaanto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:aksessiosaanto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg