Oikeustiede:aineelliset normit kansainvälisessä yksityisoikeudessa

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

aineelliset normit kansainvälisessä yksityisoikeudessa

aineelliset normit kansainvälisessä yksityisoikeudessa
Määritelmä kansainvälisluonteisiin tapauksiin sovellettavat aineelliset normit määritetään kansainvälisen yksityisoikeuden avulla
Selite Kun asialla on liittymiä useampaan kuin yhteen valtioon, sovellettava lainsäädäntö määritetään kansainvälisen yksityisoikeuden normien avulla. Kansainvälisluonteisissa asioissa ei siten aina sovelleta tuomioistuinvaltion omaa lakia (lex fori), vaan kansainvälisen yksityisoikeuden avulla määritetään sovellettavaksi tulevat aineelliset normit (lex causae). Kansainvälinen yksityisoikeus ei itsessään sisällä aineellisia normeja vaan se ohjaa tapaukseen sovellettavan lain. Kansainvälisen yksityisoikeuden alan liittymäsäännöt ovat perinteisesti olleet neutraaleja kollisiosääntöjä, mutta kansainvälisen yksityisoikeuden alan materiaalistumisen myötä aineellisoikeudelliset tavoitteet on otettu enenevässä määrin huomioon lainvalintasääntöjen laadinnassa ja soveltamisessa.

Sovellettavan lain eli sovellettavien aineellisten normien määrittämiseen käytetään kansainvälisen yksityisoikeuden alan säädöksissä ns. liittymäsääntöjä. Liittymäsäännön avulla paikallistetaan kansainvälisluonteinen tapaus jonkin oikeusjärjestyksen alaisuuteen. Liittymänä voi olla esimerkiksi henkilön kansalaisuus tai asuinpaikka, kiinteän omaisuuden sijaintipaikka, myyjän sijaintivaltio tai vahingon aiheutumisvaltio. Liittymäsääntöjen lisäksi useissa tapauksissa sallitaan (joskus rajoitettu) lakiviittauksen tekeminen eli asianomainen tai osapuolet määrittävät itse sovellettavan lain ja näin valitsevat tapaukseensa sovellettavat aineelliset normit. Sovellettavat aineelliset normit voivat olla myös luonteeltaan välittömästi sovellettavia eli kansainvälisesti pakottavia säännöksiä.

Sovellettavan lain määräytymisestä kansainvälisiin tilanteisiin on olemassa kansallisen sääntelyn lisäksi EU:n sääntelyä (erityisesti EU:n siviilioikeudellisen yhteistyön säädöksiä) sekä pohjoismaista ja muuta kansainvälistä yhteistyötä.

Sovellettavan lain määräytymisen lisäksi asian ratkaisuun tuomioistuimessa vaikuttaa kansainvälisen yksityisoikeuden alan säännökset tuomioistuimen toimivallasta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Tia Möller

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

EIF-VI, BogdanM2012, Cheshire&al1999, LiukkunenU2012, Beaumont&McEleavy(eds.)2011

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.03.2019: Oikeustiede:aineelliset normit kansainvälisessä yksityisoikeudessa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:aineelliset normit kansainvälisessä yksityisoikeudessa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →