Oikeustiede:aineellinen oikeus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

aineellinen oikeus | materiaalinen oikeus

aineellinen oikeus
materiaalinen oikeus
Definition 1. oikeusnormit, jotka määrittävät välittömästi asianosaisten oikeudet ja velvollisuudet, erotukseksi heidän oikeusasemaansa vain välillisesti vaikuttavista normistoista 2. valtiosääntöoikeudessa synonyymi ilmaukselle aineellinen laki, jonka vastakohtana on muodollinen laki
Explanation Ilmausta aineellinen oikeus käytetään useissa yhteyksissä.

Ensinnäkin ilmauksella tarkoitetaan niitä oikeusnormeja, jotka määrittävät välittömästi asianosaisten oikeudet ja velvollisuudet, erotukseksi heidän oikeusasemaansa vain välillisesti vaikuttavista normistoista. Niinpä prosessioikeudessa aineellinen oikeus on prosessuaalisten normistojen vastakohta. Kansainvälisessä yksityisoikeudessa aineellinen oikeus puolestaan viittaa sen oikeusjärjestyksen sisältöön, jonka liittymäsäännöt osoittavat kussakin tapauksessa sovellettavaksi.

Valtiosääntöoikeudessa ilmauksen merkitys on kokonaan toisentyyppinen. Tällä oikeusalalla aineellinen oikeus on synonyymi ilmaukselle aineellinen laki, jonka vastakohtana on muodollinen laki. Oheisessa laajemmassa kuvauksessa tarkastelun kohteena on tämä näkökulma.

Aineellisen oikeuden synonyyminä esiintyy ilmaus materiaalinen oikeus.
Additional Information
Kirjoittaja: Kaarlo Tuori

Related Concepts

Sources

SipponenK1965, s. 81-99, TuoriK1983b, s. 23-24, TuoriK1983, s. 460-474

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.06.2019: Oikeustiede:aineellinen oikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:aineellinen oikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →