Oikeustiede:aarhusin sopimus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Aarhusin sopimus | Århusin sopimus

Aarhusin sopimus
Århusin sopimus
Definition Aarhusin sopimus tarkoittaa vuonna 1998 Aarhusissa tehtyä yleissopimusta tiedonsaannista, yleisön osallistumisoikeudesta päätöksentekoon sekä muutoksenhaku- ja vireillepano-oikeudesta ympäristöasioissa
Explanation Tiedonsaantia, kansalaisten osallistumisoikeutta sekä muutoksenhakua ja vireillepano-oikeutta ympäristöasioissa koskeva yleissopimus (SopS 121-122/2004) tehtiin Aarhusissa 25.6.1998. Aarhus oli aikaisemmalta nimeltään Århus, jonka vuoksi sopimusta kutsutaan myös Århusin sopimukseksi. Aarhusin sopimus tehtiin Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission (ECE) piirissä.

Aarhusin sopimuksen keskeiset määräykset voidaan jakaa kolmeen keskeiseen osaan: ympäristöntiedonsaanti (4 ja 5 artikla), osallistumisoikeus päätöksentekoon (6-8 artikla) ja muutoksenhaku- ja vireillepano-oikeus (9 artikla). Sopimuksen päättävä elin on säännöllisesti kokoontuva osapuolikokous (Meeting of the Parties), joka vastaa sopimuksen täytäntöönpanosta ja kehittämisestä.

Sopimukseen liittyy erillisenä valtiosopimuksena vuonna 2003 tehty pöytäkirja epäpuhtauksien päästöjä ja siirtoja koskevista rekistereistä (SopS 58/1998).

Käytetyt lähteet: http://www.unece.org/env/pp/welcome.html
Additional Information
Kirjoittaja: Tuomas Kuokkanen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:aarhusin sopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:aarhusin sopimus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →