Oikeustiede:Euroopan unionin virkamiestuomioistuin

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Euroopan unionin virkamiestuomioistuin

Euroopan unionin virkamiestuomioistuin
Definition unionin henkilöstöä koskevia riitoja käsittelevä erityistuomioistuin, joka on osa Euroopan unionin tuomioistuimen muodostavaa tuomiovaltaa käyttävää unionin toimielintä.
Explanation Vuonna 2004 perustetulla virkamiestuomioistuimella on toimivalta ratkaista ensimmäisenä oikeusasteena Euroopan unionin ja sen henkilöstön väliset riidat, jotka liittyvät työsuhteeseen tai sosiaaliturvajärjestelmän soveltamiseen. Ennen virkamiestuomioistuimen perustamista unionin tuomioistuimella ja sittemmin unionin yleisellä tuomioistuimella oli toimivalta henkilöstöä koskevissa riita-asioissa.

Virkamiestuomioistuin on myös toimivaltainen ratkaisemaan eräiden muiden unionin elinten ja laitosten henkilöstöä (muun muassa Euroopan keskuspankki, Euroopan investointipankki ja sisämarkkinoiden harmonisointivirasto) koskevat riidat. Virkamiestuomioistuimen ratkaisuista voidaan oikeuskysymyksissä valittaa unionin yleiseen tuomioistuimeen.

Virkamiestuomioistuimessa on seitsemän tuomaria, jotka neuvosto nimittää kuuden vuoden toimikaudeksi.
Additional Information
Kirjoittaja: Elina Paunio

Related Concepts

Sources

ArnullA2006, Graig&DeBúrga2011, JääskinenN2007, Joutsamo&al2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:Euroopan unionin virkamiestuomioistuin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Euroopan unionin virkamiestuomioistuin.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg