Oikeustiede:Euroopan unionin virkamiestuomioistuin

Kohteesta Tieteen termipankki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Euroopan unionin virkamiestuomioistuin

Euroopan unionin virkamiestuomioistuin
Määritelmä unionin henkilöstöä koskevia riitoja käsittelevä erityistuomioistuin, joka on osa Euroopan unionin tuomioistuimen muodostavaa tuomiovaltaa käyttävää unionin toimielintä.
Selite Vuonna 2004 perustetulla virkamiestuomioistuimella on toimivalta ratkaista ensimmäisenä oikeusasteena Euroopan unionin ja sen henkilöstön väliset riidat, jotka liittyvät työsuhteeseen tai sosiaaliturvajärjestelmän soveltamiseen. Ennen virkamiestuomioistuimen perustamista unionin tuomioistuimella ja sittemmin unionin yleisellä tuomioistuimella oli toimivalta henkilöstöä koskevissa riita-asioissa.

Virkamiestuomioistuin on myös toimivaltainen ratkaisemaan eräiden muiden unionin elinten ja laitosten henkilöstöä (muun muassa Euroopan keskuspankki, Euroopan investointipankki ja sisämarkkinoiden harmonisointivirasto) koskevat riidat. Virkamiestuomioistuimen ratkaisuista voidaan oikeuskysymyksissä valittaa unionin yleiseen tuomioistuimeen.

Virkamiestuomioistuimessa on seitsemän tuomaria, jotka neuvosto nimittää kuuden vuoden toimikaudeksi.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Elina Paunio

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

ArnullA2006, Graig&DeBúrga2011, JääskinenN2007, Joutsamo&al2000

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.03.2019: Oikeustiede:Euroopan unionin virkamiestuomioistuin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Euroopan unionin virkamiestuomioistuin.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg