Oikeustiede:Euroopan keskuspankkijärjestelmä

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Euroopan keskuspankkijärjestelmä (finanssihallinto-oikeus)

Euroopan keskuspankkijärjestelmä (finanssihallinto-oikeus)
Definition Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) muodostavat Euroopan keskuspankki (EKP) ja EU:n kaikkien jäsenvaltioiden kansalliset keskuspankit
Explanation Niin kauan kuin kaikkien EU:n jäsenvaltioiden rahayksikkö ei ole euro, on tarpeen tehdä ero EKPJ:n ja eurojärjestelmän välillä.

EKPJ:hin kuuluvat EKP:n ja eurojärjestelmän kansallisten keskuspankkien lisäksi myös kaikkien niiden EU:n jäsenvaltioiden kansalliset keskuspankit, jotka eivät vielä ole ottaneet euroa käyttöön joko erityisasemansa vuoksi (Tanska, Iso-Britannia) tai siksi, että niitä koskee poikkeus. Näillä mailla on yhä omat kansalliset rahansa, ja niiden kansalliset keskuspankit säilyttävät oman rahapolitiikkansa ja rahapoliittisen päätäntävaltansa. Tämän vuoksi näiden maiden kansalliset keskuspankit eivät myöskään osallistu rahaliiton ydintoimintoihin, kuten euroalueen rahapolitiikan toteuttamiseen.

Euroalueen ulkopuolisten EU-jäsenvaltioiden kansalliset keskuspankit ovat kuitenkin sitoutuneet harjoittamaan hintavakauteen tähtäävää rahapolitiikkaa. Lisäksi EKPJ:n jäsenyyteen kuuluu eriasteinen yhteistyö eurojärjestelmän kanssa useilla toiminta-alueilla: kansalliset keskuspankit voivat osallistua esimerkiksi TARGET2-maksujärjestelmään ja avustavat tilastojen keräämisessä. Raha- ja valuuttakurssipolitiikassa eurojärjestelmän ja sen ulkopuolisten jäsenvaltioiden kansallisten keskuspankkien yhteistyön perusta on Euroopan valuuttakurssimekanismi ERM II.

EKPJ:tä koskevat päätökset tehdään yleisneuvostossa, johon kuuluvat jäseninä EKP:n pääjohtaja ja varapääjohtaja sekä kaikkien EU:n jäsenvaltioiden kansallisten keskuspankkien pääjohtajat.

Käytetyt lähteet: Euroopan unionin toiminnasta tehty sopimus, VIII osaston 2 - 5 luvut, Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussääntö
Additional Information
Kirjoittaja: Maritta Nieminen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.06.2019: Oikeustiede:Euroopan keskuspankkijärjestelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Euroopan keskuspankkijärjestelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →