Oikeustiede:Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (EHTY)

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (EHTY)

Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (EHTY)
Definition vuosina 1951–2002 toiminut kansainvälinen organisaatio, jonka tavoitteena oli hiili- ja terästeollisuuden tuotteiden yhteismarkkinoiden luominen EHTY:n jäsenvaltioiden välillä.
Explanation Yhteisön alkuperäiset perustajajäsenvaltiot sopivat keskenään hiili- ja terästuotteiden vapaasta liikkuvuudesta tulleitta ja ilman muita maksuja. Hankkeen poliittiseksi alkupisteeksi katsotaan usein Ranskan ulkoministeri Robert Schumanin vuonna 1950 antama julistus Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisesta rauhanomaisen yhteiselon takaamiseksi ja sosiaalipoliittisten tavoitteiden ajamiseksi Euroopassa.

Euroopan hiili- ja teräsyhteisö vaikutti osaltaan jo alkumetreillä Euroopan yhdentymiskehitykseen. EHTY:n tausta-ajatuksena oli, että erityisesti Saksan ja Ranskan strategisen taloudellisen ja sotateollisen merkityksen vuoksi hiili- ja teräsvarannot yhdistämällä voitaisiin toteuttaa asteittaista syvempää taloudellista integraatiota ja näin edesauttaa talouskasvua ja rauhaa EHTY:n jäsenvaltioiden välillä. Keskeissä asemassa olivat erityisesti Versailles'n sopimuksella perustetun Saarin alueen hiilivaroihin perustava terästeollisuus. Saksan ja Ranskan lisäksi perustamissopimuksen alkuperäisiä allekirjoittajia olivat Belgia, Alankomaat, Italia ja Luxemburg Pariisissa 18. huhtikuuta vuonna 1951. EHTY:n lähtökohtana oli ylikansallisen lainsäädäntöjärjestelmän perustaminen, jonka toiminnasta ja valvonnasta vastaisivat kansallisvaltioista riippumattoman hallintojärjestelmän toimielimet. EHTY:n institutionaalinen rakenne ja toimielimet toimivat pohjana myöhemmälle integraatiokehitykselle. Integraatiokehitys syveni seuraavan kerran vuonna 1957, jolloin EHTY:n jäsenvaltiot allekirjoittivat Euroopan talousyhteisöä (ETY) ja Euroopan atomienergiayhteisöä (Euratom) koskevat perustamissopimukset, jotka tunnetaan myös nimellä Rooman sopimus tai Rooman sopimukset.

Euroopan hiili- ja teräsyhteisön (EHTY) toiminta loppui virallisesti 23.7.2002, jolloin EHTY:n varat ja vastuut siirrettiin Euroopan yhteisölle Nizzan sopimuksen (2001/C 80/01) mukaisesti. EHTY:n perustamissopimusta muutettiin ennen sen päättymistä useaan otteeseen erillisillä sopimuksilla.
Additional Information
Kirjoittaja: Antti Salonen

Related Concepts

Sources

Dashwood&al2011, RaitioJ2013

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.06.2019: Oikeustiede:Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (EHTY). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Euroopan hiili- ja teräsyhteisö (EHTY).)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg