Oikeustiede:Ahvenanmaan maakuntapäivät

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Ahvenanmaan maakuntapäivät

Ahvenanmaan maakuntapäivät
Definition Ahvenanmaan maakunnan väestöä edustava elin itsehallintoa koskevissa asioissa
Explanation Ahvenanmaan maakuntapäivät (Ålands lagting) säätää maakuntalakeja maakunnan lainsäädäntövaltaan kuuluvissa asioissa, vahvistaa maakunnalle talousarvion sekä antaa maakunnan puolesta suostumuksen Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten voimaan tulemiselle maakunnassa. Maakuntapäivillä on oikeus tehdä aloitteita valtakunnan lainsäädännön muuttamiseksi.

Maakuntapäivien 30 jäsentä valitaan välittömillä ja salaisilla vaaleilla. Äänioikeus on yleinen ja kaikille äänioikeutetuille yhtäläinen. Vain se, jolla on Ahvenanmaan kotiseutuoikeus, saa osallistua vaaleihin. Maakuntapäivien järjestysmuodosta, tehtävistä ja jäsenten vaaleista säädetään maakuntalailla.

Maakuntapäivät avaa ja päättää tasavallan presidentti tai hänen puolestaan Ahvenanmaan maaherra.

Maakuntapäivät voi itse maakuntalailla säädetyllä tavalla päättää hajottamisesta ja uusien vaalien järjestämisestä. Tasavallan presidentillä on myös, neuvoteltuaan maakuntapäivien puhemiehen kanssa, valta hajottaa maakuntapäivät ja määrätä toimitettavaksi uudet vaalit.

Käytetyt lähteet: www.lagtinget.ax
Additional Information
Kirjoittaja: Sten Palmgren

Equivalents

Ålands lagtingruotsi

Related Concepts

Sources

HE73/1990vp, SuksiM2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.06.2019: Oikeustiede:Ahvenanmaan maakuntapäivät. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Ahvenanmaan maakuntapäivät.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →