Oikeustiede:Ahvenanmaan hallintotuomioistuin

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Ahvenanmaan hallintotuomioistuin

Ahvenanmaan hallintotuomioistuin
Definition yleinen alueellinen hallinto-oikeus Ahvenanmaan maakunnassa
Explanation Oikeudenkäyttö kuuluu valtakunnan toimivaltaan. Ahvenanmaalla toimivat valtion tuomioistuimet, ja ne työskentelevät periaatteessa samalla tavoin kuin tuomioistuimet muualla maassa.

Lääninoikeusuudistusta ei vuonna 1994 toteutettu Ahvenanmaalla, koska asioiden vähäisen määrän vuoksi ei katsottu mahdolliseksi perustaa erillistä lääninoikeutta. Toisaalta järjestelyä, jonka mukaan lääninoikeus toimii lääninhallituksen yhteydessä, ei periaatteellisista syistä voitu jatkaa. Tämä ei olisi ollut sopusoinnussa tuomioistuinten riippumattomuuden kanssa. Ongelman ratkaisemiseksi perustettiin Ahvenanmaan hallintotuomioistuin (Ålands förvaltningsdomstol).

Lääninoikeuksien lakkauttamisen ja hallinto-oikeuksien perustamisen yhteydessä vuonna 1999 nimike Ahvenanmaan hallintotuomioistuin säilyi eikä sitä muutettu "hallinto-oikeudeksi".

Juttumäärän vähäisyyden takia hallintotuomioistuin on organisoitu siten, että se toimii käräjäoikeuden yhteydessä. Käräjäoikeuden laamanni on hallinnollinen päällikkö, mutta hallintotuomioistuimen puheenjohtajana toimii pääsääntöisesti hallintotuomari. Muina jäseninä toimivat käräjäoikeuden laamanni ja käräjätuomarit.

Käytetyt lähteet:

Laki Ahvenanmaan hallintotuomioistuimesta 547/1994, Hallintolainkäyttö Ahvenanmaalla (KM 1992:42)
Additional Information
Kirjoittaja: Sten Palmgren

Related Concepts

Sources

SuksiM2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.06.2019: Oikeustiede:Ahvenanmaan hallintotuomioistuin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Ahvenanmaan hallintotuomioistuin.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →