Oikeustiede:Ahvenanmaa-sopimus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

Ahvenanmaa-sopimus

Ahvenanmaa-sopimus
Definition viittaa Suomen ja Ruotsin välillä Kansainliiton neuvoston myötävaikutuksella saavutettuun yhteisymmärrykseen keväällä vuonna 1921 Ahvenanmaan ja sen väestön oikeusasemasta ja kieli- ja kulttuuriolojen järjestämisestä
Explanation Suomen itsenäistyessä vuosina 1917-18 tuli tietenkin määriteltäväksi uuden valtion ulkoiset rajat. Itärajan määrittely oli epäselvintä, mutta huomattavaksi ongelmaksi muodostui myös Ahvenanmaan asema. Ruotsinkielinen Ahvenanmaan saaristo oli kuulunut Venäjän vallan aikana Suomen suurruhtinaskuntaan ja oli itsenäistymisen tapahtuessa jatkuvasti Suomen tosiasiallisen vallan alaisena. Tämä tosiseikka antoi Suomelle vahvan perusteen vaatia Ahvenanmaata suvereenisuutensa alaiseksi.

Ahvenanmaan väestö, josta 95 % oli ruotsinkielisiä, oli kuitenkin eri mieltä. Heidän järjestämässään kansanäänestyksessä valtaosa äänesti Ruotsiin liittymisen puolesta. Ahvenanmaalaiset katsoivat Ruotsin emämaakseen ja vetosivat kansojen itsemääräämisoikeuden periaatteeseen. Ruotsi puolsi ahvenanmaalaisia demokratiaan vedoten: antaa heidän päättää tulevasta asemastaan.

Suomalaiset olivat jyrkästi sitä mieltä, että Ahvenanmaa kuuluu Suomelle historiallisilla ja maantieteellisillä perusteilla. Maantieteellisesti Ahvenanmaa on Turun saariston jatke, kun taas Ahvenanmaan ja Ruotsin välissä on aavaa merta.

Riitaosapuolet Suomi ja Ruotsi pääsivät sopimukseen erimielisyyden alistamisesta juuri perustetun Kansainliiton neuvoston päätettäväksi. Neuvosto teki hyvää pohjatyötä asettaen kaksi eri asiantuntijaelintä analysoimaan relevantteja tekijöitä neuvoston päätöksen perusteiksi. Saatuaan elinten raportit neuvosto teki 24.6.1921 päätöksensä, jonka mukaan Ahvenanmaa kuuluu Suomen suvereenisuuteen. Johtuen Ahvenanmaan ruotsinkielisyydestä, sen väestön näkemyksistä ja saaristostatuksesta neuvosto määräsi Suomen myöntämään Ahvenanmaalle alueellisen itsehallinnon, jonka vähimmäistakeita neuvosto muotoili päätöksessään. Neuvosto pyysi Suomea ja Ruotsia sopimaan itsehallinnon tarkemmasta sisällöstä.
Additional Information
Kirjoittaja: Lauri Hannikainen

Related Concepts

Sources

Hannikainen&Horn1997, s. 346, HannikainenL1993, s.182, HannikainenL2004, s. 100, ModeenT1982, s. 32-40

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 24.06.2019: Oikeustiede:Ahvenanmaa-sopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Ahvenanmaa-sopimus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg