Kirjallisuudentutkimus:tragikomedia

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

tragikomedia

tragikomedia
Definition näytelmä, jossa traagiset ja koomiset ainekset liittyvät toisiinsa jokseenkin tasavahvoina; vakava näytelmä, joka päättyy onnellisesti
Explanation Tragikomedian keskeisiin henkilöihin kuuluu yleensä sekä yläluokkaan että alaluokkaan lukeutuvia, esim. kuninkaita ja palvelijoita. Lajin ensimmäinen tunnettu edustaja on Euripideen onnellisesti päättyvä tragedia Alkestis (438 eKr.). Roomalainen Plautus kutsui näytelmäänsä Amphitruo nimellä tragico-comoedia. 1500-Iuvulta lähtien monet italialaiset draamakirjailijat - tunnetuimpina Giraldi Cinthio ja Giovanni Battista Guarini - kirjoittivat onnellisesti päättyviä tragedioita. Cinthio käytti näytelmistään nimitystä sekatragedia (italian tragedie miste). Guarini kirjoitti suositun tragikomedian Il pastor fido (1590, Uskollinen paimen) ja lajin puolustuspuheen Compendio della poesia tragicomica (1601). Shakespearen tragikomedioihin kuuluvat The Merchant of Venice (1596-97, Venetsian kauppias), Troilus and Cressida (1601-02, Troilus ja Cressida), Cymbeline (1609-10, suom.) ja The Winter's Tale (1610-11, Talvinen tarina). Traagista ja koomista ovat sittemmin yhdistelleet näytelmissään myös Henrik Ibsen, Anton Tšehov, G. B. Shaw, August Strindberg, Luigi Pirandello ja Friedrich Dürrenmatt. Modernissa draamassa tragikomedian käsite on usein liitetty absurdiin teatteriin. Esimerkiksi Samuel Beckett luonnehti näytelmäänsä En attendant Godot (1952, Huomenna hän tulee) "komitragediaksi".

Equivalents

tragi-comedyenglanti
tragical comedyenglanti
tragicomediaespanja
tragicommediaitalia
tragi-comédieranska
tragikomediruotsi
Tragikomödiesaksa
tragikomedijavenäjä
tragikomöödiaviro

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.07.2019: Kirjallisuudentutkimus:tragikomedia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:tragikomedia.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →